InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sporirea sigurantei produselor alimentare: UE adopta lista substantelor aromatizante autorizate

02.10.2012
 

transparente datorită celor două acte legislative adoptate astăzi de către Comisia Europeană. Numai acele substanțe aromatizante care figurează pe listele aprobate vor fi autorizate pentru utilizare in industria alimentară.
Utilizate pentru a altera gustul și/sau mirosul alimentelor, substanțele aromatizante au o istorie indelungată de utilizare in siguranță intr-o gamă largă de produse alimentare, cum ar fi băuturi răcoritoare, produse de patiserie și cofetărie, cereale, prăjituri și iaurturi și au fost evaluate acum la nivelul UE.
"Datorită eforturilor continue depuse de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și alte organisme științifice, această legislație privind substanțele aromatizante va imbunătăți cu mult transparența informațiilor adresate deopotrivă cetățenilor și sectorului industrial. Va fi mai ușor pentru toate părțile implicate să cunoască exact substanțele aromatizante care pot fi utilizate in produsele alimentare." a declarat John Dalli, comisarul pentru sănătate și consumatori.
Aceste două noi acte legislative vor clarifica și armoniza utilizarea substanțelor aromatizante in cadrul pieței unice:
• Primul regulament1 prevede o nouă listă de substanțe aromatizante la nivelul UE care pot fi utilizate in produsele alimentare și se va aplica de la 22 aprilie 2013, ceea ce va permite industriei alimentare a UE să se adapteze la noile norme. Toate substanțele aromatizante care nu figurează pe listă vor fi interzise după o perioadă de eliminare treptată de 18 luni.
• Al doilea regulament2 se referă la măsuri tranzitorii pentru alte arome cum ar fi aromele obținute din surse nealimentare și se va aplica incepand cu 22 octombrie 2012.
Noua listă include peste 2 100 de substanțe aromatizante autorizate. Incă 400 vor rămane pe piață pană cand EFSA incheie evaluarea acestora. Acestea au fost utilizate timp indelungat și au fost deja evaluate ca fiind inofensive de către alte organisme științifice.
Creșterea transparenței
Transparența și claritatea informațiilor reprezintă principalele avantaje ale noilor norme. Utilizările autorizate ale substanțelor aromatizante vor fi, de acum inainte, enumerate in funcție de categoria de produse alimentare la care acestea pot fi adăugate. Transparența va fi imbunătățită, intrucat lista va fi, de asemenea, disponibilă pe o bază de date online permițand consumatorilor, intreprinderilor din sectorul alimentar și autorităților naționale de control in domeniul alimentar să identifice cu ușurință substanțele aromatizante care sunt autorizate in produsele alimentare.
Condițiile pentru autorizarea substanțelor aromatizante
O substanță aromatizantă poate fi autorizată numai in cazul in care utilizarea acesteia indeplinește următoarele condiții:
• conform dovezilor științifice disponibile, nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorului la dozele propuse;
• utilizarea sa nu induce in eroare consumatorul.
La autorizarea substanțelor aromatizante, se pot lua in considerare și alți factori relevanți. Aceștia ar putea include, printre altele, factori etici, tradiționali sau de mediu.
Punere in aplicare
Autoritățile naționale de aplicare a legii au sarcina de a se asigura că produsele alimentare care conțin substanțe aromatizante neautorizate sunt retrase de pe piață. Acestea ar trebui, de asemenea, să informeze Comisia Europeană și alte state membre cu privire la substanța in cauză prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) al UE.
Context
Lista pozitivă de substanțe aromatizante aprobate constituie o etapă importantă in punerea in aplicare a regulamentului-cadru3 privind substanțele aromatizante adoptat in decembrie 2008. Acesta prevede că utilizarea substanțelor aromatizante este sigură și nu induce in eroare consumatorul.
Pentru informații suplimentare:
http://ec.europa.eu/food/food/fAEF/index_en.htm

Baza de date care include lista:
https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FFL