InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2011: cetatenii considera Uniunea Europeana ca parte a solutiei la criza

29.12.2011
 

Europenii continuă să considere Uniunea Europeană ca fiind cel mai eficace actor in ceea ce privește combaterea efectelor crizei economice (a se vedea anexa), situandu-se in fața guvernelor naționale. UE se menține pe primul loc (23%, +1), fiind urmată de guvernele naționale (20%, procent neschimbat). G20 (16%, + 2) se situează pe locul al treilea, in fața Fondului Monetar Internațional (14%, -1).
O mare majoritate a europenilor (61%, - 4) afirmă că situația financiară curentă a familiei lor este bună. Cu toate acestea, continuă să existe diferențe foarte mari intre țări - de la 24% in Grecia și Ungaria la 85% in Țările de Jos, 88% in Finlanda, 89% in Danemarca și 90% in Suedia.
La fel ca in sondajele Eurobarometru anterioare, răspunsurile cu privire la situația economiilor naționale diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Dacă peste trei sferturi din cetățenii suedezi, luxemburghezi și germani afirmă că situația economică este bună, mai puțin de 5% din cetățenii greci, irlandezi și spanioli impărtășesc această opinie. In general, in ultimele 6 luni, s-a inregistrat o ușoară scădere a procentului persoanelor care afirmă că situația actuală a economiei naționale este bună, acest procent fiind de 28% (- 2), și o ușoară creștere a procentului celor care consideră că este proastă, acest procent fiind de 71% (+ 3).
Tot mai mulți cetățeni realizează că găsirea unei soluții la criză va reprezenta mai degrabă un maraton decat un sprint. Numai 23% din europeni au sentimentul că impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins punctul culminant, 68% considerand contrariul.
In ansamblu, europenii continuă să aibă incredere in Uniunea Europeană (34%) in mai mare măsură decat in guvernele lor naționale (24%). Cu toate acestea, ambele rezultate au inregistrat o scădere semnificativă (- 7, respectiv - 8 puncte) in comparație cu sondajul din primăvara anului 2011.
Context
Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2011 a fost realizat pe baza unor interviuri față in față, care au avut loc in perioada 5 noiembrie - 20 noiembrie 2011. In total, au fost intervievate 31 659 de persoane din cele 27 de state membre ale UE și din țările candidate.
Informații suplimentare
Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2011 (primele rezultate) este disponibil la următoarea adresă:
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb76/eb76_en.htm