InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sondajul Eurobarometru standard din primavara anului 2011: europenii sunt mai increzatori in ceea ce priveste economia

04.08.2011
 

Europenii incep să fie mai optimiști in ceea ce privește perspectivele economice, numărul celor care afirmă că am depășit cea mai dificilă perioadă a crizei fiind in creștere, după cum reiese din sondajul Eurobarometru realizat in primăvara anului 2011, sondaj de opinie organizat de două ori pe an de Uniunea Europeană. 43% dintre europeni consideră că impactul crizei asupra pieței forței de muncă a atins deja nivelul maxim (a se vedea anexa). Acest procentaj este cu un punct procentual mai mare decat cel din ultimul sondaj, realizat in toamna anului 2010, și cu 15 puncte procentuale mai mare decat cel din sondajul din primăvara anului 2009. De asemenea, europenii solicită tot mai mult adoptarea de măsuri la nivelul UE și consolidarea cooperării europene pentru a depăși criza și pentru a evita problemele in viitor. Aproape 8 din 10 europeni consideră că o mai bună coordonare intre statele membre UE in ceea ce privește politica economică ar fi utilă in găsirea unor soluții privind situația economică.
"Ultimul sondaj Eurobarometru confirmă faptul că Uniunea Europeană iese treptat din criză. Cetățenii consideră că UE adoptă măsuri eficace impotriva crizei și că se inregistrează din nou o redresare a economiei.", a afirmat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene. "Potrivit aceluiași sondaj, majoritatea cetățenilor consideră că, in prezent, Uniunea Europeană este pe drumul cel bun și se așteaptă ca instituțiile UE și guvernele naționale să abordeze in continuare provocarea comună a susținerii creșterii și a creării de locuri de muncă. Dacă acționăm cu toții in mod responsabil, Europa are mari șanse să iasă din criză mai puternică decat era inainte."
Deși la nivelul UE tendința generală este pozitivă, in țările care se confruntă in continuare cu recesiunea și in care rata șomajului este in creștere, există incă o anumită doză de scepticism. Există diferențe intre țări, unele fiind mai "optimiste", iar altele - "mai pesimiste". Majoritatea statelor membre, in special Danemarca (68%), Estonia (64%) și Austria (62%), consideră că impactul crizei economice asupra pieței forței de muncă a atins deja nivelul maxim. Țările care se confruntă cu criza, cum ar fi Portugalia (80%) și Grecia (78%), sunt insă de părere opusă.
In general, europenii se declară in favoarea ideii de "a fi mai puternici acționand impreună" (a se vedea anexa): 79% (+ 2 puncte procentuale față de toamna anului 2010) se declară in favoarea "unei coordonări mai stranse a politicii economice intre toate statele membre UE", 78% (+3) doresc ca "UE să supravegheze mai atent folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor și a instituțiilor financiare", 78% (+3) consideră că ar util ca "țările din zona euro să iși coordoneze mai strans politicile economice și financiare", 77% (+2) se declară in favoarea "unei supravegheri mai atente de către UE a activităților desfășurate de marile grupuri financiare" și 73% (+2) consideră că ar fi bine ca "UE să aibă un rol mai important in reglementarea serviciilor financiare".
Cetățenii europeni continuă să considere că UE este cel mai eficace actor - mai eficace decat guvernele naționale - in contracararea efectelor crizei economice (a se vedea anexa). UE se menține pe primul loc (22%, -1), fiind urmată la mică distanță de guvernele naționale (20%, procent neschimbat). G20 (14%, -2) a pierdut a treia poziție, ocupată acum de Fondul Monetar Internațional (15%, procent neschimbat). Pentru a treia oară consecutiv, incepand cu sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2010, Statele Unite (7%, +1) se situează după organizațiile internaționale.
Sprijin public pentru Strategia Europa 2020
In ceea ce privește Strategia Europa 2020, care prevede o serie de inițiative menite să stimuleze creșterea și crearea de locuri de muncă), europenii au considerat că toate cele șapte inițiative sunt "importante" .De cel mai mare sprijin s-au bucurat "ajutorul acordat persoanelor sărace și celor excluse social și posibilitatea oferită acestora de a juca un rol activ in societate" (79%, +3), "modernizarea piețelor forței de muncă pentru a mări nivelul de ocupare a forței de muncă" (79%, +3) și "sprijinirea unei economii care folosește mai puține resurse naturale și emite mai puține gaze cu efect de seră" (76%, +3). Majoritatea europenilor consideră, de asemenea, că obiectivele Strategiei Europa 2020 - stimularea inovării și creșterea competitivității - sunt realiste și pot fi realizate.
In concluzie, majoritatea europenilor sunt optimiști in ceea ce privește viitorul, considerand că, datorită Strategiei Europa 2020, UE este pe calea cea bună: 46% (procent neschimbat). Aceștia sunt de acord că "UE se află pe drumul cel bun pentru a ieși din criză și pentru a aborda noi provocări la nivel mondial". In 21 din cele 27 de state membre, majoritatea netă, de cel puțin 46%, impărtășește această opinie.
Context
Sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2011 a fost realizat pe baza unor interviuri față in față, care au avut loc in perioada 6 mai - 26 mai 2011. In total, au fost intervievate 31 769 de persoane din cele 27 de state membre UE și din țările candidate.
Informații suplimentare
Sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2011 (primele rezultate) este disponibil la următoarea adresă:
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb75/eb75_en.htm