InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sondaj Eurobarometru standard din toamna anului 2014: a crescut increderea in Uniunea Europeana

18.12.2014
 

Sondaj Eurobarometru standard din toamna anului 2014: a crescut increderea in Uniunea Europeana

Au fost publicate rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard. Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2014 este primul sondaj de opinie realizat la nivelul intregii UE de la inceputul mandatului Comisie Juncker la 1 noiembrie 2014.

 

Noile rezultate indica o imbunatatire a principalilor indicatori politici:

Mai multi cetateni au o imagine pozitiva despre Uniunea Europeana si au incredere in UE.

 

Exista totodata si un sprijin public considerabil pentru domeniile-cheie de politica prezentate in Orientarile politice ale Comisiei.

 

Numarul cetatenilor europeni care spun ca au o imagine pozitiva despre UE a crescut de la 35 % (procent inregistrat in luna iunie a acestui an) la 39 % (in noiembrie). O proportie de 37 % dintre respondenti au o imagine neutra, iar 22 % (un procent mai mic decat cel de 25 % inregistrat in iunie) au o imagine negativa.

De asemenea, numarul cetatenilor europeni care spun ca au incredere in Uniunea Europeana a crescut si el la 37 % (cu 6 puncte procentuale de la sondajul anterior, realizat imediat dupa alegerile pentru Parlamentul European). Nivelul mediu de incredere in guvernele nationale, la randul sau, a crescut usor, ajungand la 29 % (o crestere cu 2 puncte procentuale).

Numarul persoanelor care afirma ca vocea lor conteaza in UE a scazut (pana la 40 %, mai exact cu 2 puncte procentuale) dupa ce atinsese, imediat dupa alegerile europene din mai 2014, cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani.


Asteptarile in privinta economiei si sprijinul fata de moneda euro raman stabile:

In ceea ce priveste economia, asteptarile cetatenilor europeni se mentin mai degraba stabile, mai mult de unu din cinci dintre acestia (22 %, cu un punct procentual mai putin) fiind optimist in legatura cu urmatoarele douasprezece luni, in timp ce 45 % se asteapta ca situatia sa ramana neschimbata. Aceasta inseamna ca mai mult de sase europeni din zece cred ca situatia economica nu se va inrautati. Numarul europenilor care cred ca impactul crizei asupra locurilor de munca a atins deja punctul culminant (44 %, in scadere cu 2 puncte procentuale) este ceva mai mic decat al celor care cred ca "raul cel mare inca nu a venit" (46 %, o crestere cu 2 puncte procentuale).

 

Atitudinea pozitiva fata de moneda euro este stabila (56 % in UE, 67 % in zona euro). Sprijinul fata de moneda unica a crescut in 18 state membre, in modul cel mai frapant in Lituania (63 %, o crestere cu 13 puncte procentuale), tara care va adera la zona euro la 1 ianuarie 2015, si in Letonia(74 %, o crestere cu 6 puncte procentuale).

 

Europenii sunt cel mai ingrijorati in privinta economiei si a imigratiei:

In privinta problemelor care ii preocupa cel mai mult pe cetateni, imigratia continua sa urce in clasamentul aspectelor mentionate cel mai frecvent la nivel national si la nivelul UE. Cu 24 % (o cifra cu 3 puncte procentuale mai mare), imigratia se situeaza actualmente pe locul al patrulea in clasamentul aspectelor cel mai des mentionate la nivelul UE, iar cu 18 % (o cifra cu 3 puncte procentuale mai mare) ocupa locul al treilea in clasamentul aspectelor cel mai des mentionate la nivel national. In Malta, Regatul Unit si Germania, cetatenii considera imigratia ca fiind chiar preocuparea cea mai importanta.

 

Din sondajul Eurobarometru reiese de asemenea ca cetatenii aproba puternic subiectele prioritare stabilite de Comisia Juncker.

  • In ceea ce privesteinvestitiile din UE, peste 60% dintre europeni sunt de acord ca banii publici ar trebui folositi pentru stimularea investitiilor din sectorul privat la nivelul UE.
  • Indomeniul energiei, 73% dintre cetatenii europeni s-au exprimat in favoarea unei politici energetice comune a statelor membre ale UE.
  • Majoritatea europenilor vadpiata unica(libera circulatie a persoanelor, bunurilor si serviciilor in UE) ca fiind una dintre cele mai mari realizari ale Uniunii Europene (52 %), dupa pacea dintre statele membre (56%).
  • In ceea ce privestemigratia, 71% dintre europeni spun ca sunt in favoarea unei politici europene comune in acest domeniu. Cea mai mare parte a cetatenilor europeni (52%) s-au exprimat in favoarea imigrarii persoanelor din alte state membre ale UE.

 

In fine, cetatenii raman optimisti cu privire la viitorul UE. In proportie de 56 % (cifra care a ramas neschimbata), europenii afirma ca sunt optimisti, pe cand 37 % (cifra cu un punct procentual mai mica) spun ca sunt pesimisti.

 

Context

Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2014 a fost realizat prin interviuri fata in fata care au avut loc in perioada 8-17 noiembrie 2014. In total au fost intervievate 32 598 de persoane din toate statele membre ale UE si din tarile candidate.

Informatii suplimentare

Raportul continand primele rezultate,  pune in evidenta atitudinile europenilor fata de UE, de institutiile si politicile sale, precum si principalele preocupari si perceptii ale cetatenilor in privinta situatiei economice si este disponibil la adresa:

 

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb82/eb82_en.htm