InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sondaj Eurobarometru: Cetatenii UE sunt pozitivi in ceea ce priveste comertul international

25.11.2019
 

 

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru special, publicat de Comisia Europeană, arată că 60 % dintre europeni consideră că ei beneficiază personal de pe urma comerțului internațional, procent care este cu 16 puncte procentuale mai mare decat in urmă cu 10 ani, cand s-a efectuat ultimul astfel de sondaj. Acesta a arătat, de asemenea, că 71 % dintre respondenți consideră că UE este mai eficace in apărarea intereselor comerciale ale țărilor lor decat in cazurile in care ele acționează pe cont propriu.

Raportul  actual cuprinde o gamă largă de aspecte legate de gradul de informare, de percepții și de atitudini ale cetățenilor europeni față de comerțul internațional, printre altele:

  • Obiectivele și prioritățile politicii comerciale a UE: 54 % dintre respondenți sugerează că principala prioritate a politicii comerciale a UE ar trebui să fie crearea de locuri de muncă in UE. Apărarea standardelor UE in materie de mediu și de sănătate a devenit, de asemenea, importantă pentru europeni, jumătate dintre respondenți considerand că ea este o prioritate. Această opinie este mai prevalentă cu 20 de puncte procentuale față de 2010. Mai mult de jumătate dintre europeni recunosc, in același timp, că politica comercială a UE a luat deja in considerare impacturile social, asupra mediului și asupra drepturilor omului, atat in UE, cat și la nivel mondial.
  • Nevoia de norme pentru comerțul internațional: Trei sferturi dintre europeni sunt de acord că avem nevoie de norme pentru comerțul internațional.
  • Incredere și transparență: Șase din zece respondenți susțin că ei au incredere că UE iși desfășoară politica comercială intr-un mod deschis și transparent.
  • Avantajele comerțului: 54 % dintre cei care consideră comerțul internațional ca fiind benefic pentru ei consideră că acest beneficiu se materializează intr-o gamă mai largă de produse, in timp ce 36 % consideră că reducerea prețurilor este cel mai important beneficiu. Aceste beneficii par a fi mai tangibile pentru respondenții mai tineri și pentru cei cu un nivel mai inalt de educație și de venituri.
  • Echitatea in comerțul internațional: o treime dintre cei chestionați consideră că este o naivitate să existe așteptarea ca alte țări să respecte normele comerciale. Mai mult de jumătate dintre respondenți sunt de părere că UE ar trebui să mărească taxele la import pentru țările din afara UE sau pentru intreprinderile care nu respectă normele comerțului internațional.

Prin urmare, rezultatele sondajului confirmă o bună concordanță intre prioritățile formulate de cetățenii UE și cele stabilite in strategia UE "Comerț pentru toți" urmată in ultimii cinci ani. In această perioadă au intrat in vigoare 16 noi acorduri comerciale ale UE cu părți terțe, unele acorduri fiind de importanță majoră, precum cele cu Canada și Japonia. Comerțul internațional sprijină in prezent 36 de milioane de locuri de muncă in UE, cu 5 milioane mai mult decat in 2014. S-a pus un accent sporit pe transparență și pe dezvoltarea sustenabilă, in condițiile in care protecția mediului și a drepturilor lucrătorilor a devenit o piatră de temelie a politicii comerciale a UE. Măsurile protecționiste unilaterale au sporit necesitatea ca UE să intervină și să apere europenii impotriva măsurilor comerciale neechitabile și ilegale instituite de alții. In prezent, există in vigoare peste 130 de măsuri de apărare comercială ale UE, care contribuie la protejarea a 343 000 de locuri de muncă in Europa.

Datele prezentate in raport vor servi, de asemenea, ca bază importantă pentru definirea obiectivelor și a practicilor in materie de politică comercială pentru anii următori.