InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Somajul de lunga durata Europa ia masuri pentru a ajuta 12 milioane de someri de lunga durata sa revina in campul muncii

21.09.2015
 

Comisia Europeana a propus statelor membre orientari pentru a ajuta mai bine somerii de lunga durata sa revina in campul muncii. Dupa relansarea, in luna mai, a initiativei "Locuri de munca pentru tineri", aceasta reprezinta o alta initiativa concreta in contextul mai larg al agendei economice si sociale a Comisiei Juncker, care urmareste sa consolideze crearea de locuri de munca, redresarea economica si echitatea sociala in Europa.

 

In Europa exista peste 12 milioane de persoane care nu au un loc de munca de peste un an. In ciuda redresarii economice si a semnelor de imbunatatire a situatiei pe piata fortei de munca din UE, numarul acestora s-a dublat intre 2007 si 2014, ajungand la aproximativ jumatate din numarul total de someri. Planul de investitii pentru Europa are potentialul de a crea milioane de noi locuri de munca. Dar chiar si atunci cand se creeaza noi locuri de munca, este adesea foarte dificil pentru somerii de lunga durata sa se reintegreze cu succes pe piata fortei de munca. Prin urmare, propunerea de recomandare a Consiliului prezentata astazi prevede ca toate persoanele in cautarea unui loc de munca aflate in somaj de peste 12 luni sa beneficieze de o evaluare individuala si sa primeasca un acord pentru reintegrarea pe piata muncii, prin care sa li se ofere un plan concret si personalizat pentru intoarcerea in campul muncii inainte de a acumula 18 luni de somaj.

 

Propunerea are in vedere serviciile care sunt oferite somerilor de lunga durata pentru a ii ajuta sa revina pe piata fortei de munca si ofera actiuni specifice pentru a consolida aceste servicii. Ea se bazeaza pe cele mai bune practici colectate de statele membre.

 

Propunerea implica trei demersuri principale:

 

  • sa incurajezeinregistrareasomerilor de lunga durata la o agentie pentru ocuparea fortei de munca;

 

  • sa ofere fiecarui somer de lunga durata inregistrat oevaluare individuala aprofundatapentru a-i identifica nevoile si posibilitatile, cel tarziu la 18 luni de somaj;

 

  • sa ofere unacord pentru reintegrarea pe piata munciituturor somerilor de lunga durata inregistrati, cel tarziu la 18 luni de somaj.

 

Acordul pentru reintegrarea pe piata muncii ar trebui sa constea intr-un plan personalizat pentru a aduce persoana in somaj de lunga durata inapoi in campul muncii. In functie de serviciile existente in fiecare stat membru, acordul poate include: activitati de mentorat, asistenta pentru cautarea unui loc de munca, continuarea educatiei si a formarii profesionale, precum si sprijin pentru locuinta, transport, servicii de ingrijire a copiilor si de ingrijire medicala sau de recuperare. Acesta ar trebui sa fie pus la dispozitie prin intermediul unui punct de contact unic pentru a garanta continuitatea si coerenta sprijinului. Ar trebui, de asemenea, sa precizeze in mod clar drepturile si responsabilitatile somerilor si ale organizatiilor care ofera sprijin.

 

De asemenea, propunerea solicita implicarea activa a angajatorilor prin intermediul parteneriatelor cu autoritatile publice, largind gama de servicii pe care le pot primi si oferind stimulente financiare specifice.

 

Statele membre pot pune in aplicare aceste recomandari cu ajutorul Fondului social european.

 

Propunerea Comisiei va fi transmisa Consiliului spre discutare si adoptare. Punerea in aplicare a masurilor prevazute in recomandare va incepe de indata ce statele membre vor ajunge la un acord.

 

Istoricul dosarului

Somerii de lunga durata reprezinta in prezent 5 % din populatia activa. Numarul somerilor de lunga durata ca procent din populatia activa variaza foarte mult intre statele membre, si anume de la 1,5 % in Austria la 19,5 % in Grecia.

 

Cu cat raman mai mult in afara pietei fortei de munca, cu atat este mai greu ca aceste persoane sa fie angajate din nou. Dintre cei 12 milioane de someri de lunga durata din UE, peste 60 % sunt deja fara un loc de munca de doi ani consecutivi. In fiecare an, unul din cinci someri inceteaza sa mai caute un loc de munca si devine inactiv. Acest lucru implica un risc grav de excluziune sociala si de saracie pentru someri si pentru familiile acestora.

 

Desi reprezinta jumatate din someri, se estimeaza ca doar 20 % dintre programele active de ocupare a fortei de munca sunt alocate somerilor de lunga durata si, in multe state membre, acestia nu au acces la servicii personalizate. De cele mai multe ori, programele adresate somerilor de lunga durata nu ii implica suficient pe angajatori. Doar o treime dintre statele membre isi coordoneaza actiunile de ocupare a fortei de munca si serviciile sociale.

 

O serie de masuri sunt deja puse in practica la nivelul UE:

 

 

  • Se ofera recomandari in cadrul semestrului european, exercitiul anual pentru coordonarea politicilor economice;
  • Pana la 10% din Fondul social european poate fi utilizat pentru a sprijini somerii de lunga durata in perioada 2014-2020;
  • Reteaua europeana a serviciilor publice de ocupare a fortei de munca coopereaza in vederea schimbului de bune practici.