InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Solutionarea pentru protejarea cetatenilor in caz de faliment

07.06.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Planul reflectă o abordare coordonată a UE şi stabileşte norme comune de intervenţie in situaţia in care o bancă se confruntă cu probleme financiare. Contribuabilii nu vor mai trebui să plătească pentru scoaterea băncilor din criză.

Criza financiară globală a demonstrat că problemele cu care se confruntă o bancă pot contamina rapid restul economiei, putand afecta şi alte ţări. De asemenea, s-a văzut clar că ţările UE nu dispun de normele potrivite pentru a gestiona băncile ameninţate de faliment.

In multe cazuri, guvernele UE au fost nevoite să cheltuiască banii contribuabililor pentru a veni in ajutorul unor bănci mari, evitand astfel ca milioane de clienţi şi sistemul financiar să aibă de suferit.

Pentru a reduce decalajele, Comisia propune un cadru comun de norme care să ajute ţările UE şi autorităţile naţionale de reglementare să intervină rapid şi eficient in cazul unei crize bancare.

Măsurile ar contribui şi la reducerea impactului pe care l-ar putea avea un faliment bancar asupra stabilităţii pieţelor financiare şi ar limita costul pe care l-ar avea de suportat contribuabilii in cazul in care ar fi nevoiţi să sprijine băncile.

Răspunderea şi povara reprezentată de cheltuielile de restructurare le-ar reveni acţionarilor, creditorilor şi acelor angajaţi ai băncilor care se fac vinovaţi de o gestionare defectuoasă. Alte efecte ale măsurilor propuse:
autorităţile publice ar primi prerogative sporite pentru a preveni falimentul băncilor, care le-ar permite să intervină din timp şi să rezolve problemele
toate băncile mari ar fi obligate să aibă la indemană planuri de redresare, iar autorităţile publice ar trebui să ştie dinainte ce etape vor parcurge dacă vor trebui să intervină şi să gestioneze o criză bancară
s-ar obţine o reacţie rapidă in situaţia in care rezervele de capital ale unei bănci ar scădea sub un nivel prestabilit - banca ar fi obligată, la nevoie, să ia măsuri de redresare financiară, să implementeze reforme şi să işi restructureze datoria
autorităţile naţionale ar putea să preia controlul asupra unei bănci in dificultate in caz de intervenţie rapidă nereuşită, putand, de exemplu, să vandă banca integral sau o parte din aceasta
autorităţile naţionale ar fi ajutate să colaboreze mai eficient in cazul unei bănci transfrontaliere in dificultate. Autoritatea Bancară Europeană va deţine un rol cheie in acest sens.

Măsurile se inscriu intr-o serie de reforme introduse de UE pentru reglementarea pieţelor financiare şi protejarea deponenţilor.