InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Solicitari de acces la documentele CE

06.08.2012, sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
 

Din ultimul raport anual privind accesul public la documente reiese că, in 2011, au fost depuse 6 447 de solicitări de acces la documentele Comisiei, in comparație cu 6 361 de solicitări in 2010 și numai 450 de solicitări depuse in anul 2001, atunci cand au intrat in vigoare normele actuale.

 Această creștere relativ redusă in comparație cu anii precedenți arată că numărul solicitărilor incepe să se stabilizeze, ceea ce se datorează, probabil, faptului că dreptul de acces la documente a inceput să se incetățenească la nivelul percepției publice. O altă explicație posibilă a acestui fenomen este dimensiunea din ce in ce mai mare a registrului public permanent de documente al Comisiei, care face ca solicitările ad hoc să fie mai puțin necesare. In 2011, au fost adăugate 19 956 de documente suplimentare in registrul public, ceea ce reprezintă o creștere cu 7 % față de cele 18 661 de documente incluse in registru in 2010.

 

 

Vicepreședintele Maroš Šefčovič a declarat: "Dintre instituțiile UE, Comisia este aceea care tratează, de departe, cel mai mare număr de solicitări de acces la documente și, la fel ca anul trecut, accesul a fost acordat in peste patru cazuri din cinci. Din dorința de a fi cat mai deschiși și mai transparenți, am consolidat această abordare cu ocazia lansării, in luna iunie, a portalului pentru transparență."

 

 

In 2011, sectorul impozitării și al uniunii vamale a depășit sectorul concurenței, devenind domeniul de politică pentru care s-au inregistrat cele mai multe solicitări de acces la documente. Cea mai mare parte a solicitărilor (21,42 %) proveneau din Belgia, in timp ce Italia s-a situat pe locul al doilea (12,37 %), fiind urmată la mică distanță de Germania (12,27 %).

Intr-un număr limitat de situații, definite de legislație [Regulamentul (CE) nr. 1049/2001], Comisia poate refuza accesul la un document. La fel ca in anii precedenți, protejarea obiectivelor activităților de inspecție, anchetă și audit a fost motivul cel mai des invocat pentru a justifica un astfel de refuz.

 

 

Aceasta reflectă faptul că numeroase solicitări vizează un interes privat specific, mai degrabă decat un interes public general. Reclamanții in cadrul procedurilor de incălcare a dreptului comunitar, concurenții sau presupusele victime ale unui comportament anticoncurențial se numără printre cei care solicită documente care ii privesc in mod direct, dar care, adesea, nu pot fi puse la dispoziția publicului fără a prejudicia interesele legitime ale unei alte persoane sau entități.