InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sistemul UE al cotelor de zahar a luat sfarsit

01.10.2017
 

Cel din urmă sistem de cote agricole existent, care gestionează producția de zahăr in Uniunea Europeană,  fost eliminat la 30 septembrie 2017, după aproape 50 de ani.

Decizia de a pune capăt cotelor de zahăr acum a fost luată de comun acord de Parlamentul European și statele membre in cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), in urma unui amplu proces de reformă și restructurare inițiat in 2006.

Intre anii 2006 și 2010, sectorul zahărului a fost restructurat profund cu un sprijin de 5,4 miliarde EUR. In consecință, sectorul a putut să se pregătească temeinic pentru acest moment, iar productivitatea a crescut substanțial in ultimii ani. Sfarșitul sistemului cotelor le oferă producătorilor posibilitatea de a-și adapta producția la oportunitățile comerciale reale, in special prin sondarea unor noi piețe de export. Eliminarea cotelor simplifică totodată in mod semnificativ actuala gestionare a politicilor și sarcina administrativă existentă pentru operatori, cultivatori și comercianți.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: "Sfarșitul sistemului cotelor reprezintă un punct de cotitură important pentru sectorul nostru, european, al zahărului și marchează o altă etapă insemnată din orientarea către piață a politicii agricole comune. Producătorii vor avea acum posibilitatea de a-și extinde schimburile comerciale pe piețe internaționale, iar cu sprijinul adecvat in materie de politici din partea Comisiei Europene - cum este Observatorul pieței zahărului, care furnizează informații prompte și relevante despre piață - ei ar trebui să dispună de toate posibilitățile care să le asigure reușita. Sunt convins că, din momentul in care a fost hotărată data la care vor lua sfarșit cotele de zahăr, industria și-a asigurat o poziție favorabilă care să-i permită să beneficieze de oportunitățile pe care le prezintă eliminarea acestor cote."

Sprijinirea in continuare a sectorului zahărului din UE

Pot fi folosite diverse măsuri din cadrul politicii agricole comune pentru a se sprijini in continuare sectorul zahărului din UE astfel incat acesta să facă față unor perturbări neașteptate de pe piață. Printre acestea se numără un tarif la import substanțial al UE (in afara acordurilor comerciale preferențiale) și posibilitatea de a oferi sprijin pentru depozitarea privată și măsuri de criză care să permită Comisiei să ia măsuri in cazul unor crize grave ale pieței implicand creșterea sau scăderea bruscă a prețurilor pieței. Este disponibil și sprijinul pentru venit destinat fermierilor sub forma plăților directe, inclusiv posibilitatea statelor membre ale UE de a acorda așa-numitul sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele aflate in dificultate, printre care și producția de sfeclă de zahăr.

După eliminarea cotelor, se menține posibilitatea de a negocia colectiv, in contractele incheiate intre producătorii de sfeclă și prelucrătorii de zahăr din UE, condiții de repartizare a valorii.

Comisia Europeană a ameliorat, de asemenea, transparența pe piața zahărului, anticipand sfarșitul sistemului cotelor. Un nou Observator al pieței zahărului furnizează analize și statistici pe termen scurt cu privire la piața zahărului, precum și analize și perspective care să-i ajute pe fermieri și pe prelucrători să iși administreze intreprinderile in mod mai eficace.

Context

Sistemul cotelor de zahăr a fost introdus in 1968, odată cu primele reguli din cadrul PAC referitoare la zahăr și cu un preț de sprijin pentru producători fixat la un nivel semnificativ mai mare decat prețul de pe piața mondială. Decizia de a elimina sistemul cotelor de zahăr a fost luată de statele membre in 2006.

Sfarșitul sistemului cotelor urmează reformei semnificative a sectorului din perioada 2006-2010. Prețul mediu al zahărului in UE a crescut de la finele anului 2016 pană la aproximativ 500 EUR/t și de cateva luni este stabil.

UE este cel mai mare producător de zahăr din sfeclă din lume (in jur de 50 % din cantitatea totală). Zahărul din sfeclă reprezintă insă doar 20 % din producția mondială de zahăr; restul de 80 % este produs din trestie de zahăr. Majoritatea sfeclei de zahăr din UE este cultivată in jumătatea nordică a Europei, acolo unde clima este mai propice pentru sfeclă. UE deține și o importantă industrie de rafinare care prelucrează zahăr din trestie brut pro