InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Simplificarea normelor de gestiune a fondurilor structurale si de coeziune

30.08.2010, sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
 

In luna iunie 2010, UE a adoptat noi măsuri in vederea simplificării normelor de gestiune a fondurilor structurale şi de coeziune. Modificările ar trebui să contribuie la facilitarea accesului la fonduri şi să accelereze fluxurile de investiţii intr-o perioadă in care bugetele publice se află sub presiune.

Cele mai importante măsuri cu caracter legislativ adoptate vizează simplificarea unor cerinţe privind managementul financiar, prin modificarea Regulamentului 1083/2006, şi extinderea eligibilităţii acţiunilor finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) la intervenţiile privind locuinţele din comunităţile marginalizate, prin modificarea Regulamentului 1080/2006.

Pentru a creşte gradul de absorbţie al fondurilor structurale şi a veni in sprijinul beneficiarilor, noul regulament 1083/2006 prevede printre altele introducerea unui plafon unic de 50 milioane EUR cu caracter general, destinat tuturor tipurilor de proiecte majore care solicită aprobarea Comisiei, dar şi posibilitatea de a finanţa proiecte majore prin intermediul mai multor programe: de exemplu construirea unui tronson important de autostradă care traversează diferite regiuni poate acum să fie cofinanţat de mai multe programe regionale.

Totodată modificările Regulamentului vor conduce la simplificarea procedurii de revizuire a programelor in vederea unei adaptări mai rapide la provocările actuale precum şi a normelor privind proiectele "generatoare de venituri": pentru a reduce sarcina administrativă a statelor membre, veniturile vor fi in prezent monitorizate numai pană la incheierea programului respectiv.

O altă măsură prevăzută de noul regulament prevede posibilitatea de a crea sisteme de imprumut pentru a stimula cheltuielile in domeniul eficienţei energetice şi al energiilor regenerabile la nivelul locuinţelor şi orientarea unor avansuri suplimentare in valoare de 775 milioane EUR (4% din FSE şi 2% din Fondul de coeziune) către state membre care au primit un imprumut in cadrul sistemului FMI al balanţei de plăţi sau care au inregistrat o scădere mai mare de 10% a PIB: aplicarea acestor două criterii priveşte Romania, alături de Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria.

Modificările aduse Regulamentului 1083/2006 au in vedere inclusiv flexibilizarea regulii de dezangajare automată (obligaţia statelor membre de a restitui sumele necheltuite). Astfel, in prezent, dacă fondurile alocate in 2007 nu au fost cheltuite pană la sfarşitul anului 2009, acestea se intorc automat la bugetul UE. Modificările vor permite ca fondurile angajate pentru 2007 să fie cheltuite de-a lungul unei perioade mai indelungate.

Cealaltă modificare legislativă importantă face posibilă utilizarea FEDER pentru imbunătăţirea locuinţelor din comunităţile marginalizate in toate statele membre. Legislaţia privind fondurile structurale a fost anterior foarte restrictivă in materie de investiţii in locuinţe, eligibilitatea fiind limitată la cele douăsprezece noi state membre ale UE şi la renovarea locuinţelor colective existente in zonele urbane. Intervenţiile in afara zonelor urbane sau cele care vizau inlocuirea locuinţelor vechi cu unele noi nu puteau fi eligibile. Noile prevederi pot contribui la imbunătăţirea condiţiilor de locuit ale categoriilor defavorizate, ele vizand in special comunitatea roma din Europa Centrală şi de Est.