InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Siguranta alimentelor 35 de ani de protectie a sanatatii umane si animale

17.06.2014, sursa: Comisia Europeana
 

Europa se bazeaza, mai mult ca niciodata, pe sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed), pentru a se asigura ca alimentele noastre respecta unele dintre cele mai inalte standarde de siguranta alimentara din lume. Pe langa rolul sau principal de a garanta siguranta alimentara de la crearea sa cu 35 de ani in urma, un raport anual pentru 2013 arata ca RASFF este un instrument esential in trasabilitatea si retragerea produselor in cazul constatarii unei fraude.

Dl Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate, a declarat: "RASFF este in momentul de fata un instrument vital pentru a reactiona in fata riscurilor legate de siguranta alimentelor in UE, deoarece schimbul de informatii se face rapid pentru a-i proteja pe consumatorii europeni. Scandalul carnii de cal a ilustrat sistemul RASFF in actiune, care a facut posibile identificarea sursei produselor alimentare contaminate cu carne de cal si retragerea acestora de pe piata". In concluzie: "Astazi ne apropiem de consumatorii europeni prin intermediul unui instrument online inovator — noul RASFF consumers' portal — care le ofera acestora acces la informatii cu privire la notificarile rechemarilor si la avertizarile publice de catre autoritatile sanitare publice si operatorii economici dintr-o anumita tara din UE."

Rezultate generale

Raportul anual publicat astazi acopera perioada de raportare 2013, in care un total de 3 205 de notificari au fost transmise prin intermediul RASFF, din care 596 au fost clasificate ca alerta, 442 ca informatii pentru follow-up, 705 ca informari generale si 1 462 ca notificari de respingere la frontiera. Aceste notificari initiale au dat nastere la 5 158 de notificari de urmarire, reprezentand in medie aproximativ 1,6 rapoarte de urmarire per notificare initiala. Notificarile de urmarire pot duce la o serie de actiuni, cum ar fi rechemarea, retragerea, recuperarea si distrugerea produselor alimentare. Comparativ cu 2012, numarul total de notificari transmise prin intermediul RASFF in 2013 a scazut cu 9 %.

Dintre principalele evenimente semnalate amintim focarele de toxiinfectie alimentara, datorita prezentei virusului hepatitei A constatat in amestecuri de bace si capsuni, reactiile adverse cauzate de suplimentele alimentare cu ingrediente potential periculoase, contaminarea anumitor carnuri cu E. coli producatoare de toxina Shiga si reziduurile de pesticide pe produsele vegetale.

Originea notificarilor

Din 3 205 de notificari transmise prin RASFF in 2013, marea majoritate (2 710, 84,6 %) se refereau la produse alimentare, 272 se refereau la furaje (8,5 %) si 223 (6,9 %) de notificari au vizat materialele care intra in contact cu alimentele.

Alte evenimente: lupta impotriva fraudei alimentare

Desi in cadrul scandalului legat de carnea de cal nu au fost identificate riscuri pentru siguranta alimentara, sistemul RASFF s-a dovedit a avea un rol esential in garantarea faptului ca toate informatiile referitoare la produsele alimentare contaminate au fost rapid partajate. Incepand cu primul semestru al anului 2013, acest lucru a ajutat statele membre ale UE sa isi accelereze investigatiile si sa construiasca o imagine mai cuprinzatoare care sa le permita urmarirea fraudei pana la sursa.

 

 

Urmatoarele etape

Contextul actual indica faptul ca exista o nevoie tot mai mare de a face schimb de informatii cu privire la cazurile de frauda transfrontaliera in domeniul alimentar, care devin din ce in ce mai complexe.

Comisia dezvolta in prezent un sistem informatic pentru combaterea fraudei alimentare, inspirat de RASFF, care va sta la baza recent createi Retele UE impotriva fraudei alimentare. Acest sistem informatic va oferi o platforma pentru cooperarea administrativa transfrontaliera intre autoritatile nationale, pentru a schimba rapid informatii cu privire la activitati frauduloase si inselatoare in sectorul alimentar si pentru a putea urmari aceste activitati la nivel transfrontalier.

Context

Lansat in urma cu 35 ani, ca o retea care faciliteaza fluxul transfrontalier de informatii intre membrii sai si joaca un rol esential in asigurarea unui nivel ridicat de siguranta alimentara pentru cetatenii Europei, RASFF a parcurs un drum lung de la inceputurile sale modeste.

Reteaua RASFF permite un schimb rapid de informatii intre statele membre si Comisie in momentul in care se detecteaza riscuri pentru sanatatea publica in lantul alimentar si furajer. Toti membrii RASFF (UE-28, Comisia, EFSA, Autoritatea AELS de Supraveghere, Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia) asigura un serviciu nonstop pentru a garanta ca notificarile urgente sunt trimise, primite si solutionate in mod colectiv si eficient. Datorita RASFF s-au evitat numeroase riscuri pentru siguranta alimentara inainte ca ele sa cauzeze probleme consumatorilor europeni.

Sursa: Comisia Europeana