InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Siguranta alimentara: deputatii europeni se opun autorizarii porumbului modificat genetic

16.01.2014
 

Porumbul modificat genetic "Pioneer 1507" nu ar trebui pus pe piata pentru cultivare, intrucat polenul sau rezistent la insecte ar putea rani moliile si fluturii, spune Parlamentul European intr-o rezolutie adoptata joi. Deputatii cer Consiliului sa respinga autorizarea pe care o propusese, iar Comisiei sa nu propuna si sa nu reinnoiasca autorizatiile pentru niciun fel de organism modificat genetic inainte de imbunatatirea metodelor de evaluare a riscurilor.

Deputatii se opun punerii pe piata UE a acestui porumb modificat genetic pe motiv ca acest lucru ar depasi puterile de implementare ale Comisiei, stabilite in regulile UE privind eliberarea deliberata in mediu a unor organisme modificate genetic. Deputatii subliniaza ca propunerea Comisiei nu specifica "nicio conditie pentru protejarea unor medii/ecosisteme speciale si/sau a unor arii geografice", asa cum cere legislatia.

Rezolutia a fost adoptata cu 385 de voturi pentru la 201impotriva si 30de abtineri.

Efecte adverse

In opinia sa din februarie 2012, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA) nu a fost in mod explicit de acord cu concluzia citata de Pioneer ca exista un risc neglijabil ridicat de porumbul 1507 pentru Lepidoptera in UE, subliniind ca acestia pot fi afectati daca sunt expusi la acest polen.

Parlamentul mai subliniaza ca porumbul 1507 este rezistent la glufosinatul din ierbicide si ca este comercializat ca atare in SUA si Canada. Cu toate acestea, UE clasifica glufosinatul ca fiind toxic pentru reproductie si nu va mai autoriza utilizarea sa dupa 2017, mai spun deputatii.

Background

Ultima cultura modificata genetic care va fi autorizata in UE este cartoful Amflora, in 2010, dar si acesta a fost retras de pe piata UE in decembrie 2013, printr-un ordin al Curtii Generale UE (parte a Curtii de Justitie). Singurul porumb modificat genetic autorizat pentru cultivare in UE este MON 810 de la Monsato, insa reinnoirea autorizatiei sale este suspendata de cativa ani.

Sursa:CE