InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Semestrul european

29.01.2013, sursa: Parlamentul European
 

Deputaţii europeni și parlamentari naționali se intalnesc la Bruxelles intre 28 și 30 ianuarie pentru consultări privind ciclul anual al coordonării politicilor economice, reunite sub titlu de semestrul european. Deputaţii europeni au cerut de mult timp mai multă legitimitate democratică și incredere in procesul care incearcă o aliniere a politicilor economice ale statelor membre și doresc o mai implicare mai mare a parlamentelor in acesta.


Evenimentul dorește informarea parlamentarilor in legătură cu ingrijorările statelor membre in domeniul economic și oferirea unei perspective mai clare asupra priorităților europene parlamentelor naționale.


Grupurile politice de la Parlamentul European vor organiza reuniuni inaintea deschiderii oficiale a sesiunii marți dimineață. Marți după-amiază au loc reuniuni paralele in comisiile pentru bugete, ocuparea forței de muncă și afaceri economice. Evenimentul se va incheia miercuri cu remarcile finale ale preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy și președintelui parlamentului irlandez, Seán Barrett.


Semestrul european


Semestrul european este un ciclu anual de coordonare a politicilor economice, introdus in 2011 ca reacție la criză. A inceput cu publicarea de către Comisia Europeană a analizei anuale a creșterii, care propunea priorități și identifica țările cu probleme. Statele membre vor adopta prioritățile in cadrul Consiliului European de primăvară.


Apoi, țările vor trimite planurile lor de acțiune Comisiei Europene, care le va evalua și va face recomandări cu implicare potențială in structurile statele de impozitare, legislația muncii sau schemele de pensii. Recomandările vor fi adoptate formal in cadrul Consiliului.


In momentul de față, Parlamentul European are un rol consultativ in cadrul procesului, dar, datorită impactului potențial asupra politicilor publice, acesta cere un scrutin democratic mai intens și o mai implicare mai mare a parlamentelor și a societății civile.