InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Semestrul european 2016: un numar mai mic de state membre se confrunta cu dezechilibre economice comparativ cu anul trecut

09.03.2016
 

Semestrul european 2016: un numar mai mic de state membre se confrunta cu dezechilibre economice comparativ cu anul trecut

Statele membre ale UE inregistreaza progrese in ceea ce priveste corectarea dezechilibrelor economiilor lor si, de asemenea, in ceea ce priveste punerea in aplicare a recomandarilor specifice fiecarei tari emise anul trecut, desi la niveluri diferite intre tari si domenii de politica.

Aceste eforturi sunt esentiale pentru consolidarea redresarii economice in Europa si promovarea convergentei. Ele reflecta, de asemenea, obiectivele principale ale semestrului european din acest an: relansarea investitiilor, punerea in aplicare a reformelor structurale si continuarea politicilor bugetare responsabile.

 

In luna noiembrie a anului trecut, Comisia a decis ca pentru 18 state membre sunt necesare bilanturi aprofundate, pentru a se evalua daca acestea se confrunta cu dezechilibre macroeconomice si, in caz afirmativ, nivelul de gravitate al acestor dezechilibre. Comisia a ajuns la concluzia ca sase dintre aceste tari nu se confrunta cu dezechilibre in cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice. Douasprezece tari se confrunta cu dezechilibre sau cu dezechilibre excesive.

 

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele pentru moneda euro si dialog social, a declarat:"Redresarea economiei UE continua si numeroase state membre inregistreaza progrese in ceea ce priveste abordarea problemelor structurale ale economiilor lor. Comparativ cu anul trecut, mai putine state membre se confrunta cu dezechilibre. Totusi problemele persista si reprezinta o sursa de vulnerabilitate pentru mai multe tari. Reformele structurale trebuie sa fie accelerate, astfel incat economiile noastre sa devina mai competitive. Este necesar ca statele membre sa isi continue eforturile pentru a reduce nivelul ridicat al datoriei publice si private, a aborda ineficientele de pe piata fortei de munca, a asigura viabilitatea sistemelor sociale si a imbunatati mediul de afaceri, printre altele."

 

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: "Desi situatia este diferita de la o tara la alta, statele membre inregistreaza in general progrese in ceea ce priveste readucerea pe piata muncii a persoanelor aflate in somaj, inclusiv a tinerilor. Semestrul european ghideaza in continuare reformele statelor membre, astfel incat cetatenii sa isi redobandeasca locurile de munca."

 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat:"Astazi putem vedea in mod clar ca acele tari care au reformat profund si rapid economiile lor culeg acum roadele eforturilor depuse. Altele trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a asigura mai multe locuri de munca si crestere economica pentru cetatenii lor. Am prezentat acum un diagnostic detaliat al provocarilor din fiecare tara si astept cu interes sa discutam aceste aspecte cu autoritatile nationale, pentru a sprijini si incuraja reformele atat de necesare." 

 

Astfel cum s-a anticipat in comunicarea privind masurile in vederea finalizarii uniunii economice si monetare din octombrie 2015, punerea in aplicare a procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) a devenit mai clara si mai transparenta, ca urmare a masurii luate de Comisie de a reduce numarul de categorii pentru dezechilibre de la sase la patru: nu exista dezechilibre, dezechilibre, dezechilibre excesive si dezechilibre excesive cu masuri corective (procedura de dezechilibru excesiv).

 

De acum incolo, toate statele membre in cazul carora s-a constatat ca exista dezechilibre sau dezechilibre excesive vor face obiectul unei monitorizari specifice adaptate nivelului si naturii dezechilibrelor. Aceasta va imbunatati supravegherea raspunsurilor la nivel de politici ale statelor membre, prin intensificarea dialogului cu autoritatile nationale, prin misiuni si prin rapoarte privind progresele inregistrate.

 

Bulgaria, Croatia, Franta, Italia si Portugalia se confrunta cu dezechilibre excesive. 

 

Finlanda, Germania, Irlanda, Tarile de Jos, Spania, Suedia si Slovenia se confrunta cu dezechilibre. 

 

In cazul Austriei si Estoniei, pentru care s-au efectuat bilanturi aprofundate pentru prima data in acest an, s-a considerat ca aceste tari nu se confrunta cu dezechilibre. Belgia, Ungaria, Romania si Regatul Unit nu se confrunta cu dezechilibre.