InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Semestrul european 2016: Comisia a publicat rapoartele de tara

28.02.2016
 

Comisia Europeana a publicat analiza sa anuala privind provocarile economice si sociale cu care se confrunta statele membre ale UE, asa-numitele rapoarte de tara. Rapoartele sunt un instrument al semestrului european rationalizat pentru coordonarea politicilor economice care permite monitorizarea reformelor de politica si care indica din timp provocarile pe care statele membre ar trebui sa le abordeze. In urma publicarii, in luna noiembrie, a analizei anuale a cresterii pentru 2016 si a recomandarii privind zona euro, care stabileau prioritatile la nivel european, acum, prin aceste rapoarte, semestrul european isi indreapta atentia asupra dimensiunii nationale. Rapoartele vor sta la baza discutiilor cu statele membre privind optiunile lor de politici nationale, anterior prezentarii programelor lor nationale in aprilie si vor contribui la formularea, spre sfarsitul primaverii, a recomandarilor specifice pe care Comisia le adreseaza fiecarei tari.

Valdis Dombrovskisvicepresedintele pentru moneda euro si dialog social, a declarat: "In contextul cresterii riscurilor externe si a volatilitatii ridicate a pietelor financiare, fundamentele economiilor noastre trebuie consolidate neintarziat. Analiza Comisiei arata ca se intreprind reforme intr-o serie de domenii de politica, insa eforturile sunt inegale. Mai multe state membre trebuie inca sa fie mai ferme in abordarea vulnerabilitatilor persistente, de exemplu nivelul ridicat al datoriei publice si private."

Marianne Thyssencomisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: "Desi am atins in prezent cea mai ridicata rata de ocupare a fortei de munca de la inceputul crizei in 2008, exista un numar prea ridicat de cetateni europeni care nu au inca un loc de munca. Semestrul european este mijlocul prin care ne mentinem angajamentul de a sprijini eforturile statelor membre de a asigura locuri de munca pentru cetatenii lor.

Pierre Moscovicicomisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: "Rapoartele pe care Comisia le-a prezentat astazi ofera imaginea cea mai precisa si detaliata a economiilor UE. Aceste analize aprofundate vor constitui baza dialogului necesar dintre institutiile UE si autoritatile nationale din aceasta primavara, in vederea urmatoarei serii de recomandari specifice fiecarei tari. Stimularea crearii de locuri de munca si a cresterii economice ramane principalul nostru obiectiv. In contextul in care redresarea economica a UE este in continuare fragila, Comisia indeamna statele membre sa continue reformarea economiilor lor si sa abordeze dezechilibrele macroeconomice persistente." 

In cazul celor 18 state membre identificate in Raportul privind mecanismul de alerta pentru 2016, care a fost publicat in luna noiembrie alaturi de analiza anuala a cresterii, rapoartele de tara includ bilantul aprofundat din cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.

In aceasta etapa, nu s-au intocmit rapoarte de tara pentru Grecia si Cipru, care in prezent fac obiectul programelor de sprijin pentru stabilitate.

Etapele urmatoare

In lunile urmatoare, in cadrul semestrului european, Comisia va continua dialogul strans cu statele membre. In luna martie, Comisia va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de tara. Comisarii vor efectua, de asemenea, vizite in statele membre pentru a se intalni cu guvernele nationale, cu parlamentele, cu partenerii sociali si cu alte entitati. Statele membre trebuie sa prezinte in aprilie programele lor nationale de reforma si programele lor de stabilitate (in cazul tarilor din zona euro) sau de convergenta (in cazul tarilor din afara zonei euro), care abordeaza finantele publice. Comisia a invitat statele membre sa se consulte indeaproape cu parlamentele nationale si partenerii sociali atunci cand pregatesc aceste documente. Comisia va prezenta, apoi, in primavara, propunerile sale privind un nou set de recomandari specifice fiecarei tari, care vizeaza principalele prioritati economice si sociale ale fiecarei tari.

Tot in luna martie, Comisia va decide asupra categoriei aferente procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) in care se va incadra fiecare stat membru care face obiectul unui bilant aprofundat. Din acest an, Comisia a redus numarul categoriilor de dezechilibre macroeconomice (PDM), de la sase la patru: niciun dezechilibru, dezechilibre, dezechilibre excesive si dezechilibre excesive cu masuri corective. 

Context

Publicarea timpurie a acestor rapoarte de tara se inscrie in eforturile de rationalizare si de consolidare a semestrului european, in conformitate curaportul celor cinci presedinti si cu masurile anuntate de Comisie in vederea finalizarii uniunii economice si monetare a Europei. Unele dintre aceste masuri au fost initiate anul trecut, iar punerea lor in practica este confirmata in acest an, in scopul de a facilita un dialog veritabil privind prioritatile europene, inclusiv provocarile cu care se confrunta zona euro, la inceputul semestrului european, precum si in scopul alocarii de mai mult timp, ulterior, pentru dialogul cu statele membre si partile interesate la toate nivelurile, pentru a se reflecta asupra prioritatilor lor. Aceste rapoarte reliefeaza, de asemenea, atentia mai mare pe care Comisia o acorda in cadrul semestrului european aspectelor legate de ocuparea fortei de munca si problematicii sociale. 

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
cr2016_romania_en.pdf
cr2016_romania_en.pdf
1,35 MBytes
28.02.2016 08:35