InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Securitatea informatica a institutiilor UE a fost consolidate in urma unui proiect pilot de success

13.09.2012
 

Instituțiile UE și-au intensificat lupta impotriva amenințărilor informatice prin crearea unei echipe UE - cu statut permanent - de intervenție in caz de urgență informatică (CERT-EU). Decizia vine in urma succesului unui proiect pilot desfășurat timp de un an de respectiva echipă, care a primit aprecieri pozitive din partea clienților și a omologilor.
Vicepreședintele Maroš Šefčovič a declarat: "Instituțiile UE, ca toate organizațiile importante, fac adesea obiectul unor incidente care pun in pericol securitatea informațiilor. CERT-EU ne ajută să ne protejăm mai bine impotriva acestor amenințări. Acesta este un bun exemplu care demonstrează ce pot realiza instituțiile UE atunci cand lucrează impreună. Dorim ca echipa noastră de intervenție in caz de urgență informatică să fie printre cele mai bune, cooperand strans cu celelalte echipe ale comunității CERT și contribuind astfel la securitatea informatică a tuturor."
Vicepreședintele Neelie Kroes a declarat: "Securitatea informatică reprezintă o prioritate pentru bunăstarea și competitivitatea Europei. Instituțiile UE se pot baza acum pe o echipă CERT permanentă pentru a face față unor amenințări informatice din ce in ce mai sofisticate. Prin această decizie, punem in acord acțiunile noastre cu spusele noastre."
In cadrul Agendei digitale pentru Europa, adoptată in mai 2010, Comisia Europeană s-a angajat să inființeze un CERT pentru instituțiile UE, ca parte a unui angajament general in favoarea unei politici consolidate și de inalt nivel in materie de securitate a rețelelor și a informațiilor in Europa. De asemenea, prin Agenda digitală, toate statele membre sunt invitate să iși creeze propriile echipe CERT, deschizand astfel calea către formarea pană in 2012 a unei rețele europene de echipe de intervenție ale administrațiilor publice. Echipele CERT vor juca de asemenea un rol major intr-o comunicare viitoare pe tema strategiei de securitate informatică
Context
Resursele CERT-EU sunt puse la dispoziție de principalele instituții și agenții ale UE, inclusiv Comisia Europeană, Consiliul, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social, precum și Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor și Informațiilor (ENISA). Echipa iși desfășoară activitatea sub direcția unui comitet director interinstituțional.
CERT-EU lucrează in stransă colaborare cu echipele interne de securitate IT ale instituțiilor UE și este in contact cu comunitatea CERT și companiile de securitate IT din statele membre și din alte state, făcand schimb de informații privind amenințările și modul de rezolvare a acestora.
Sursa:CE