InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Securitate si sanatate la locul de munca: Cadru strategic continand obiectivele UE pentru perioada 2014- 2020

10.06.2014
 
 

Pentru a proteja mai bine peste 217 milioane de lucratori din UE de accidentele de munca si de bolile profesionale, Comisia Europeana a prezentat un nou Cadru strategic pentru sanatate si securitate la locul de munca in perioada 2014-2020, in care se identifica principalele provocari si obiective strategice in materie de sanatate si securitate la locul de munca, prezentand actiunile-cheie si instrumentele necesare pentru a le solutiona. Acest nou cadru vizeaza asigurarea continuarii indeplinirii de catre UE a rolului de lider in promovarea unor standarde inalte in materie de conditii de munca, atat in Europa, cat si la nivel international, in conformitate cu Strategia Europa 2020.

 

In cadrul strategic sunt identificate trei mari provocari in materie de sanatate si securitate la locul de munca:

§  imbunatatirea implementarii normelor existente in domeniul sanatatii si securitatii, in particular prin cresterea capacitatii microintreprinderilor si a intreprinderilor mici de a institui strategii efective si eficiente de prevenire a riscurilor

§  imbunatatirea prevenirii bolilor profesionale prin combaterea riscurilor noi si emergente, fara neglijarea celor existente

§  luarea in considerare a imbatranirii fortei de munca din UE.

 

In cadrul strategic se propune abordarea acestor provocari prin intermediul unei serii de actiuni vizand sapte obiective strategice:

§  Consolidarea in continuare a strategiilor nationale in materie de sanatate si securitate, de exemplu, prin coordonarea politicilor si invatarea reciproca.

§  Oferirea de sprijin practic intreprinderilor mici si microintreprinderilor pentru a le ajuta sa aplice mai bine normele in materie de sanatate si securitate. Intreprinderile ar beneficia de asistenta tehnica si de instrumente practice, cum ar fi evaluarea interactiva online a riscurilor (Online Interactive Risk Assessment - OiRA), o platforma de internet care pune la dispozitie instrumente de evaluare a riscurilor sectoriale.

§  Imbunatatirea aplicarii masurilor de asigurare a respectarii legislatiei de catre statele membre, de exemplu, prin evaluarea performantei inspectoratelor nationale de munca.

§  Simplificarea legislatiei existente, daca este cazul, pentru a elimina sarcinile administrative inutile, pastrand in acelasi timp un nivel inalt de protectie a sanatatii si securitatii lucratorilor.

§  Abordarea fenomenului de imbatranire a fortei de munca din Europa si imbunatatirea prevenirii bolilor profesionale, pentru a aborda riscurile existente si noi, cum ar fi cele determinate de nanomateriale, de tehnologiile ecologice si de biotehnologii.

§  Imbunatatirea colectarii datelor statistice pentru a dispune de informatii de o mai buna calitate si dezvoltarea instrumentelor de monitorizare.

§  Consolidarea coordonarii cu organizatii internationale [cum ar fi Organizatia Internationala a Muncii (OIM), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)], precum si cu alti parteneri, pentru a contribui la reducerea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, precum si pentru a imbunatati conditiile de munca la nivel mondial.

 

In cadrul strategic sunt identificate instrumente pentru a implementa aceste actiuni: dialogul social, campaniile de informare pe scara larga, aplicarea masurilor de asigurare a respectarii legislatiei UE, realizarea de sinergii cu alte domenii de politici (de ex, sanatatea publica, invatamantul), iar pentru a sprijini implementarea normelor in materie de sanatate si securitate sunt disponibile fonduri UE, cum ar fi Fondul Social European (FSE) si Programul Uniunii Europene pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI).

Cadrul va fi revizuit in 2016 pentru a tine seama de implementarea sa si pentru a se lua in considerare rezultatele evaluarii cuprinzatoare, in curs de desfasurare, a legislatiei UE in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, care vor fi disponibile pana la sfarsitul anului 2015.

 

 

Sursa:CE

Fisiere atasate

Document PDF
1_EN_ACT_part1_v5.pdf
1_EN_ACT_part1_v5.pdf
122,96 KBytes
11.06.2014 10:08