InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Scutiri de taxe vamale si de TVA pentru importurile de echipamente medicale din tari din afara UE

07.04.2020
 

 

Comisia a decis să aprobe cererile primite din partea statelor membre și a Regatului Unit care solicitau scutirea temporară de la plata taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului. Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenții medicali și pacienții au atat de multă nevoie.

Această măsură include măștile și echipamentele de protecție, precum și kiturile de testare, ventilatoarele și alte echipamente medicale. Ea se va aplica pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.

La 20 martie 2020, Comisia a invitat toate statele membre, precum și Regatul Unit, să depună o cerere privind scutirea de la plata la taxelor vamale și a TVA la importurile de echipamente de protecție și alte echipamente medicale din țări terțe. Toate statele membre, precum și Regatul Unit, au dat curs acestui apel. Decizia se aplică retroactiv de la 30 ianuarie .2020

Context

Legislația actuală a UE dispune de instrumente excepționale in sprijinul victimelor catastrofelor, care pot fi utilizate pentru a face față crizei sanitare fără precedent cauzate de coronavirus.

Legislația vamală a UE [Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului, prevede posibilitatea de a acorda scutiri de taxe "in folosul victimelor catastrofelor". Aceasta poate fi aplicată in cazul importurilor efectuate de organizații de stat sau de organizații caritabile sau filantropice autorizate. Pentru a acorda scutiri, este necesară o decizie a Comisiei, care acționează la cererea statelor membre in cauză.

In mod similar, legislația UE in materie de TVA (Directiva 2009/132/CE a Consiliului, cuprinde dispoziții asemănătoare referitoare la scutirea de la plata TVA a importurilor finale de anumite bunuri.