InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Schimbarile climatice: CE a stabilit o foaie de parcurs pentru construirea, pana in 2050, a unei Europe competitive cu emisii reduse de carbon

09.03.2011
 

Comisia Europeană a adoptat in 8 martie 2011 o foaie de parcurs pentru transformarea Uniunii Europene intr-o economie competitivă cu emisii reduse de carbon pană in 2050. Foaia de parcurs descrie calea rentabilă pentru atingerea obiectivului UE de reducere cu 80-95% față de nivelurile din 1990 a emisiilor de gaze cu efect de seră pană in 2050. Pe baza analizei de rentabilitate realizate, foaia de parcurs dă o orientare politicilor sectoriale, strategiilor naționale și regionale vizand atingerea unor emisii reduse de carbon și investițiilor pe termen lung. UE trebuie să inceapă să lucreze acum la strategii pe termen lung, iar foaia de parcurs oferă indicații cu privire la modul cel mai rentabil in care se poate realiza acest lucru. De asemenea, Comisia Europeană a luat această inițiativă și pentru că situarea in avangarda tranziției globale către o economie cu emisii reduse de carbon și o utilizare eficientă a resurselor va avea multiple beneficii pentru UE.
Obiectivul 2020
Analiza arată de asemenea că cea mai rentabilă cale de atingere a obiectivului pentru 2050 necesită o reducere cu 25% a emisiilor in 2020, care urmează să fie realizată doar prin măsuri interne, mai degrabă decat o reducere de 20%, cum prevede obiectivul actual. Foaia de parcurs arată că această reducere internă de 25%1 poate fi atinsă in 2020 dacă UE iși indeplinește obiectivul de imbunătățire cu 20% a eficienței energetice - reafirmat de șefii de stat și de guvern in cadrul summitului pe teme energetice din 4 februarie - și dacă implementează integral pachetul de măsuri pentru 2020 in domeniul schimbărilor climatice și al energiei, adoptat in 2009.
Pentru a atinge obiectivul 20% referitor la economiile energetice, ar putea fi necesară punerea deoparte a unora dintre certificatele de emisie din grupul de certificate care urmează să fie scoase la licitație de statele membre, incepand cu 2013, in cadrul EU ETS. Această rezervă de certificate ar urma să crească treptat, respectand certificatele de emisii deținute deja de companii. In absența unei astfel de rezerve de certificate, economiile energetice realizate de o companie ar duce, din cauza unei cereri relativ reduse de certificate, la scăderea prețului certificatelor. Aceasta ar putea determina o altă companie să producă mai mult, să consume mai multă energie și să emită mai mult dioxid de carbon. Ca urmare, economiile nete de energie ar fi scăzute sau inexistente. In plus, din cauza plafonului ETS fix, nu s-ar realiza nicio reducere netă a emisiilor. Rezerva de certificate ar neutraliza efectul menționat, sprijinind economiile energetice și reducerile de emisii nete.

Sursa:CE