InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Schimbari climatice: inainte de Conferinta de la Paris, UE afiseaza o pozitie de lider, raportand o reducere cu 23 % a emisiilor

20.10.2015
 

  Uniunea Europeana este in grafic pentru atingerea si chiar depasirea obiectivului de reducere cu 20 % a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020, se arata intr-un raport publicat astazi de Agentia Europeana de Mediu (AEM).

 

Raportul intitulat "Tendinte si previziuni in Europa in 2015" arata ca, in Europa, emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 23 % intre 1990 si 2014 si au atins cel mai scazut nivel inregistrat vreodata.

 

Cele mai recente previziuni ale statelor membre arata ca UE se indreapta spre o reducere cu 24 % pana in 2020, avand in vedere masurile deja in vigoare, sau spre o reducere cu 25 %, in cazul adoptarii masurilor suplimentare deja planificate in statele membre. UE depune deja eforturi in vederea atingerii obiectivului stabilit pentru 2030 de reducere cu cel putin 40 % a emisiilor; aceasta este contributia UE la noul acord global privind schimbarile climatice care urmeaza sa fie incheiat la Paris, in luna decembrie.

 

Raportul intocmit de AEM arata ca, potrivit estimarilor aproximate (indirecte) pentru 2014, emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 4 % in 2014 fata de 2013, partial datorita faptului ca acest an a fost unul neobisnuit de cald, iar cererea de energie a fost mai scazuta. Asadar, in 2014, nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera in UE au fost cu 23 % mai mic decat cel din 1990.

 

Cele mai recente previziuni ale statelor membre[1] arata ca UE se indreapta spre o reducere cu 24 % pana in 2020, avand in vedere masurile deja in vigoare, sau spre o reducere cu 25 %, daca se adopta masurile suplimentare deja planificate in statele membre. Prin urmare, UE este in grafic si pentru indeplinirea obiectivului asumat in cadrul Protocolului de la Kyoto pentru a doua perioada de angajament (2013-2020).

 

Dupa 2020 se prevede continuarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, dar intr-un ritm mai lent. Potrivit previziunilor prezentate de statele membre, se estimeaza ca, pana in 2030, in urma reducerilor planificate, nivelul emisiilor va scadea cu 27 % (datorita masurilor in vigoare) sau cu 30 % (daca se adopta masurile suplimentare deja planificate de statele membre) fata de nivelurile din 1990. Vor trebui, prin urmare, puse in aplicare noi politici menite sa asigure indeplinirea obiectivului de reducere cu 40 % pana in 2030. Asa cum a precizat presedintele Juncker in Discursul privind starea Uniunii Europene, Comisia Europeana a adoptat deja o prima masura legislativa menita sa asigure indeplinirea obiectivelor UE pentru 2030: propunerea de revizuire a schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

 

 

Sursa:CE