InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Saptamana verde 2010 - o pledoarie pentru diversitate

03.06.2010, sursa: Comisia Europeana
 

In perioada 1-4 iunie se desfasoara la Bruxelles conferinţa anuală privind politica de mediu. Cele patru zile de dezbateri vor reuni mii de participanţi.

Cum să oprim pierderea biodiversităţii fără a impiedica dezvoltarea umanităţii? Iată una dintre cele mai mari enigme ale vremurilor in care trăim.

Experţi din toată lumea se reunesc săptămana aceasta la Bruxelles, pentru a incerca să găsească răspunsuri.

Tema este de mare actualitate. Stoparea dispariţiei biodiversităţii nu este doar unul dintre principalele obiective de mediu ale UE. Anul 2010 a fost desemnat de ONU Anul internaţional al biodiversităţii .

Peste 3000 de oameni de ştiinţă, de afaceri, apărători ai mediului şi oficialităţi guvernamentale iau parte la forumul intitulat Săptămana verde .

Biodiversitatea se referă la abundenţa şi la varietatea speciilor de plante şi de animale şi a habitatelor in care se dezvoltă acestea. Conceptul cuprinde variaţiile care apar la nivelul materialului genetic. Un număr mare de habitate naturale diverse şi de specii sunt esenţiale pentru menţinerea ecosistemelor Pămantului.

Oamenii au adus mari prejudicii biodiversităţii, mai ales prin distrugerea habitatelor plantelor şi animalelor. ONU estimează că, la ora actuală, speciile dispar intr-un ritm care depăşeşte de 100 pană la 1000 de ori rata normală de extincţie. O treime din cele 1,75 milioane de specii de animale şi plante cunoscute sunt in pericol.

Conferinţa va aborda aspecte precum importanţa biodiversităţii, cauzele pierderii acesteia şi modalităţile de inversare a tendinţei. Va fi analizată, in mod special, funcţionarea reţelei Natura 2000, o reţea de zone protejate din UE şi va fi prezentat un nou site de internet care centralizează informaţiile despre biodiversitate in Europa.

Anul acesta, Săptămana verde va prilejui şi decernarea premiilor pentru mediu acordate intreprinderilor pentru care combaterea schimbărilor climatice se numără printre sarcinile de zi cu zi. Vor fi acordate patru premii pentru proiecte care au reuşit să combine cu succes simţul comercial şi responsabilitatea faţă de mediu.

Printre cei 10 finalişti, selecţionaţi dintr-un număr de 141 de candidaţi, se numără Siemens, Grupo Ferrovial, Ecover şi Findus.