InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Saptamana europeana verde

05.06.2013, sursa: Comisia Europeana
 


La reuniunea anuală de la Bruxelles, din 4-7 iunie, experţii europeni incearcă o ajustare a abordării europene in materie de protecţie a mediului.

Normele europene au contribuit, de-a lungul anilor, la reducerea poluării atmosferice in Europa. Cu toate acestea, locuitorii celor mai populate oraşe şi regiuni au de suferit din cauza proastei calităţi a aerului. In unele zone, populaţia respiră un aer care depăşeşte cu mult nivelurile de particule, ozon şi dioxid de azot admise.

De aceea, eforturile trebuie intensificate. Aproape 4 europeni din 5 sunt de acord că UE ar trebui să propună măsuri mai drastice de combatere a poluării aerului.

In consecinţă, Comisia Europeană pregăteşte propuneri care să vină in completarea normelor actuale. In cadrul acestui proces de revizuire , Comisia a primit contribuţii prin intermediul a două consultări publice. Cea de-a doua s-a incheiat la data de 4 martie 2013, rezultatele urmand să fie publicate in curand.

Comisia va colecta date şi cu ocazia forumului Săptămanii verzi care va avea loc la Bruxelles. Aproximativ 3 000 de oameni de ştiinţă şi de afaceri, apărători ai mediului şi responsabili guvernamentali vor discuta despre posibile modalităţi de depoluare a aerului. Dezbaterile vor fi transmise in direct pe internet şi sunt deschise participării publicului. Cei interesaţi sunt invitaţi să se inregistreze .

Prima temă care va fi luată in discuţie in deschidere, marţi, este situaţia actuală a calităţii aerului şi impactul poluării aerului asupra populaţiei (de exemplu, decesele premature cauzate de boli respiratorii şi cardiovasculare şi de cancer).

Participanţilor li se vor aduce la cunoştinţă principalele concluzii care decurg din revizuirea politicii UE in domeniul calităţii aerului şi unele din opţiunile de politică avute in vedere. Aceste opţiuni sunt conforme cu programul de acţiune pentru mediu al Comisiei pană in 2020 .

De asemenea, vor fi discutate principalele modalităţi prin care pot fi puse in aplicare, in mod eficient, normele UE privind calitatea aerului, precum şi modalităţile prin care pot fi reduse riscurile la adresa sănătăţii umane şi a mediului.

Participanţii vor analiza cele mai promiţătoare soluţii, vor stabili ce resurse trebuie mobilizate şi ce etape trebuie respectate in vederea imbunătăţirii calităţii aerului intr-un mod sustenabil.

Comisia intenţionează să prezinte un pachet de propuneri in această toamnă.

Pe langă evenimentele organizate la Bruxelles, in Europa sunt planificate aproximativ alte 50 de evenimente