InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Saptamana competentelor digitale 26 30 Martie

28.03.2012, sursa: Comisia Europeana
 


In Europa, domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) a continuat să se dezvolte in ciuda crizei economice. Insă deşi numărul specialiştilor a crescut in ultimii ani, cel al absolvenţilor a scăzut constant incepand cu anul 2005.

Altfel spus, Europa nu produce atata mană de lucru calificată cată ar fi nevoie pentru a ocupa numărul tot mai mare de locuri de muncă generate de acest domeniu. Potrivit estimărilor Comisiei, pană in 2015 numărul posturilor neocupate va ajunge la 700 000.

Săptămana europeană a competenţelor digitale face parte din strategia Comisiei de a-i incuraja pe tineri să urmeze cursurile necesare in domeniu şi să menţină competitivitatea economiei digitale a UE.

Pe parcursul acestei săptămani sunt organizate evenimente in toate ţările UE: cursuri de formare, zile de informare şi conferinţe menite să evidenţieze oportunităţile existente.

In Romania, in cadrul campaniei e-Skills Week au fost organizate, in perioada 13-14 martie, Zilele porţilor deschise in companii IT precum Microsoft, IBM, HP sau APTEDIC.

De asemenea, in săptămana 26-30 martie, sub genericul Hai pe net! 2012, se desfăşoară o campanie de incluziune digitală organizată de Fundaţia EOS Romania in parteneriat cu telecentre, biblioteci, şcoli şi alte instituţii şi organizaţii implicate in acţiuni de alfabetizare digitală in Romania.

Chiar şi după incheierea săptămanii competenţelor digitale, tinerii vor avea, in continuare, ocazia de a-şi pune in valoare talentul in cadrul concursului Project Passion (inscrieri pană la 30 iunie).

Cu toţii avem nevoie de competenţe IT

Indiferent de domeniul de activitate, competenţele IT sunt deseori una din cerinţele indispensabile menţionate in descrierea postului. Se estimează că, pană in 2015, accesul la 90% din locurile de muncă disponibile va fi condiţionat de stăpanirea acestor competenţe.

Strategia pe termen lung elaborată de Comisie pentru a acoperi cererea de pe piaţa muncii include sprijin pentru cursuri de formare specializate şi crearea unui portal on-line pentru competenţe digitale şi cariere .

Guvernele statelor membre au răspuns acestei provocări prin elaborarea unor programe de formare in domeniul competenţelor digitale, in parteneriat cu firme de IT.

Sectorul TIC generează 5% din PIB-ul Europei şi o valoare de piaţă anuală de 660 de miliarde de euro.