InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Sanatatea albinelor: la 1 decembrie 2013 urmeaza sa intre in vigoare restrictii la nivelul UE in privinta utilizarii pesticidelor

27.05.2013
 

Comisia a adoptat astăzi o restricție privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam), identificate drept nocive pentru populația de albine din Europa. Restricția va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013 și va fi revizuită in termen de cel mult de doi ani.Ea vizează pesticidele utilizate la tratarea plantelor și a cerealelor care atrag albinele și polenizatorii.
"Luna trecută am promis că, in funcție de numărul de riscuri identificate in avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, voi face tot posibilul pentru a garanta protecția populației de albine din Europa. Actul adoptat astăzi concretizează această promisiune și marchează o nouă etapă importantă in direcția asigurării unui viitor mai sănătos al albinelor noastre, care au două roluri majore: acela de a produce miere, dar și cel de a asigura, in primul rand, polenizarea. Aproximativ 80 % din polenizare are loc mulțumită activității albinelor, iar acest proces e natural și gratuit", a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sănătate și protecția consumatorilor.
Măsura adoptată astăzi face parte din strategia globală a Comisiei1 de a aborda declinul populației de albine din Europa. De la publicarea strategiei Comisiei privind sănătatea albinelor, in 2010, s-au intreprins mai multe acțiuni in acest sens, iar unele sunt incă in curs de desfășurare. Printre acestea se numără: desemnarea unui laborator de referință al UE pentru sănătatea albinelor, o cofinanțare sporită din partea UE pentru programele apicole naționale, cofinanțare pentru efectuarea de studii de supraveghere in 17 state membre voluntare (3,3 milioane de euro au fost alocate in 2012) și programele de cercetare ale UE, precum BeeDoc și STEP, care studiază multiplele aspecte care ar putea fi răspunzătoare de scăderea numărului de albine din Europa.
Etapele următoare
Statele membre trebuie să retragă sau să modifice autorizațiile existente pentru a se conforma restricțiilor UE pană la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente pană la 30 noiembrie cel tarziu. Autoritățile naționale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corectă a restricțiilor.
De indată ce vor fi disponibile informații noi, dar in maximum doi ani, Comisia va revizui această restricție pentru a ține seama de noutățile din domeniul științific și tehnic.
Context
Ca urmare a faptului că statele membre nu au ajuns la un acord (cu majoritate calificată) in cadrul reuniunii comitetului de apel din 29 aprilie 2013, Comisia a anunțat că iși va continua demersurile in privința restricției după cum s-a prevăzut.
Restricția in cauză se aplică utilizării a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam) folosite pentru tratarea semințelor, aplicarea pe sol (granule) și tratamentul foliar al plantelor și cerealelor (cu excepția cerealelor de iarnă) care atrag albinele. Celelalte utilizări autorizate răman accesibile doar profesioniștilor. Derogările vor fi limitate la posibilitatea de a trata culturile care atrag albine din sere și din campurile in aer liber numai după inflorire.
S-a constatat că pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi răspunzători de scăderea numărului de albine. Printre ceilalți factori se numără paraziții, alți agenți patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuzivă a acestora, managementul apicol și factorii de mediu, precum lipsa hranei și a habitatelor și schimbările climatice.
Pentru informații suplimentare:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/bees/neonicotinoids_en.htm