InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

SEPA: standardizarea platilor in Europa

06.02.2014
 

Pana la 1 august 2014, bancile si companiile trebuie sa se conformeze noilor standarde referitoare la doua din modurile comune de trimitere a banilor prin transfer bancar, a decis Parlamentul European pe 4 februarie 2014. Deputatii europeni au aprobat prelungirea perioadei de tranzitie pentru a se asigura ca nu exista probleme cu platile datorita intarzierilor in implementarea noilor standarde.
Initiativa privind zona unica de plati in euro (SEPA) a fost lansata acum un deceniu cu scopul de a face ca platile in euro sa fie la fel de rapide si de sigure ca cele nationale. Au existat bariere tehnice si legale.
Una din cele mai mari schimbari a fost introducerea numarului de cont bancar international (IBAN), care are o structura comuna si permite identificarea clientului bancii, filialei bancii si tarii in care este gazduit contul.
Proiectul a adus si conditii comune pentru plati, de exemplu referitoare la timpul pe care il are o banca pentru a transfera banii. Atat bancile cat si companiile au fost nevoite sa investeasca in sistemele IT de procesare a platilor.
Decizia Parlamentului European se refera la deplasarea catre noile standarde SEPA pentru transferurile de credit si debitul direct. In transferul de credit, platitorul da instructiuni bancii privind transferul unei sume catre alt cont bancar. In debitul direct, platitorul autorizeaza o plata in avans, iar beneficiarul retrage suma din contul platitorului.
Conform datelor Bancii Centrale Europene, in decembrie 2013, 73,78% din toate transferurile de credit si numai 41% din platile gen debit direct respectau noile standarde SEPA.

Sursa: Parlamentul European