InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Romania va coordona 3 prioritati ale Strategiei UE pentru regiunea Dunarii

11.02.2011, sursa: CE
 


Romaniei ii revine coordonarea a 3 domenii prioritare in strategia UE pentru Dunare: transporturi fluviale (impreuna cu Austria), turismul si cultura (impreuna cu Bulgaria) si gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme (impreuna cu Ungaria).
Pentru a dezvolta imensul potential economic al Dunarii, Comisia Europeana a propus, la sfarsitul anului 2010, o strategie globala pentru regiunea Dunarii, care acopera opt state membre UE si alte sase tari europene. Strategia se va axa pe domenii concrete de actiune prioritara, precum imbunatatirea navigabilitatii, calitatea apei, cooperarea in domeniul securitatii si dezvoltarea potentialului turistic.
Propunerea Comisiei Europene privind repartitia domeniilor prioritare a fost aprobata in data de 12 ianuarie 2011, la Bruxelles, de catre cele 14 state din bazinul Dunarii, cu ocazia reuniunii coordonatorilor nationali ai Strategiei.
Pentru a aplica strategia in practica, comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn, a anuntat pe 3 februarie la Budapesta, impreuna cu ministrul maghiar al afacerilor externe, Janos Martonyi, tarile si regiunile care vor coordona domeniile de actiune prioritara. Acestea vor dirija punerea in aplicare a strategiei stabilind de comun acord un program de lucru si identificand sursele de finantare, in colaborare cu celelalte tari implicate si cu alti parteneri, cum ar fi organizatiile neguvernamentale. Au fost identificate unsprezece domenii de actiune prioritara. Se preconizeaza o cooperare stransa intre tari, precum si optimizarea utilizarii intregii finantari UE disponibile. Toate acestea fara a se aloca fonduri suplimentare, a se stabili noi reguli sau a se crea noi institutii.

Comisarul Hahn a declarat: "Strategia confera o dimensiune noua si ambitioasa cooperarii din regiunea Dunarii. Sunt extrem de incantat ca fiecare stat membru UE din regiune va coordona cel putin un domeniu de actiune si ca o serie de state din afara Uniunii vor avea, de asemenea, un rol proactiv. Coordonatorii vor incepe imediat pregatirile pentru punerea in practica a strategiei, identificand actiunile urgente de pus in aplicare care sa contribuie la dezvoltarea regiunii si la valorizarea intregului sau potential economic. Sunt convins ca, insistand asupra celor mai importante aspecte, cum ar fi mobilitatea, energia, poluarea, inovarea, locurile de munca si securitatea, strategia va aduce o contributie reala la construirea unui viitor mai bun pentru aceasta parte a Europei."
"Romania are o viziune clara in ceea ce priveste Strategia Dunarii: aceasta trebuie sa fie o strategie durabila, verde, bazata pe noi tehnologii, pe inovare si care sa duca la cresterea calitatii vietii cetatenilor romani. Strategia este adresata in primul rand tinerilor care trebuie sa fie implicati in proiecte interesante si astfel sa fie convinsi ca este bine sa ramana in aceasta macro-regiune care are potentialul de a deveni o zona extrem de atractiva" a declarat ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Baconschi, potrivit unui comunicat al MAE.
Ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu a declarat ca "este un efort concertat pe care l-a depus, atat Romania, cat si Austria, de la bun inceput, prin promovarea si sustinerea acestui proiect, care astazi s-a materializat, devenind o prioritate nu numai din
punct de vedere politic, dar si economic si financiar" si a trecut in revista calendarul principalelor proiecte vizate de MTI pentru implementarea obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii in domeniul mobilitatii si interconectivitatii pe caile fluviale.
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea a dorit sa sublinieze ca "Strategia Dunarii este un instrument prin care vom urmari asigurarea conditiilor de coeziune teritoriala de-a lungul coridorului Dunarii. Politica de coeziune teritoriala trebuie sa urmareasca diminuarea diferentelor de dezvoltare dintre regiunile geografice, dintre mediul urban si cel rural, dintre centru si periferie, precum si prevenirea amplificarii disparitatilor teritoriale. Succesul tuturor demersurilor noastre depinde foarte mult si de utilizarea unei abordari de jos in sus, prin cointeresarea societatii civile si a mediului privat in implementarea masurilor prevazute in cadrul acestui domeniu prioritar".
Cooperarea intr-un "cadru macroregional" are drept obiectiv realizarea unei coordonari mai eficiente. Aceasta abordare - initiata deja cu succes in regiunea Marii Baltice - nu implica noi acte normative sau institutii, ci mai degraba consolideaza legaturile dintre diferitele politici si o gama larga de parti interesate.
Strategia contine un plan de actiune detaliat bazat pe patru piloni:
- Interconectarea regiunii Dunarii (de exemplu, imbunatatirea mobilitatii, promovarea unei politici energetice durabile, precum si a culturii si turismului)
- Protejarea mediului in regiunea Dunarii (de exemplu, refacerea calitatii apei, gestionarea riscurilor de mediu si conservarea biodiversitatii)
- Cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (de exemplu, dezvoltarea capacitatii de cercetare, educatiei si tehnologiilor informationale, sprijinirea competitivitatii intreprinderilor si investitii in dezvoltarea competentelor populatiei)
- Consolidarea regiunii Dunarii (de exemplu, ameliorarea capacitatii institutionale si imbunatatirea cooperarii in vederea combaterii crimei organizate).
Comisia a propus strategia la solicitarea Consiliului European. Se preconizeaza ca strategia va fi aprobata de statele membre in cursul presedintiei ungare, in prima jumatate a anului 2011.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, acesta, jucand rolul de coordonator al domeniului prioritar 3, va avea misiunea de a dialoga cu toate programele de finantare europeana din regiune in vederea optimizarii implementarii proiectelor aflate deja in derulare, dar si a identificarii unor noi proiecte relevante din perspectiva implementarii si promovarii Strategiei pentru Dunare. Ministerul urmareste, in cadrul Domeniului Prioritar 3, promovarea cu succes a unor proiecte considerate importante pentru turismul romanesc.
Relatii suplimentare la : http://www.mae.ro/strategia-dunarii