InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Romania intarzie transpunerea legislatiei UE

21.11.2016
 

Romania a primit doua avize motivate din partea Comisiei Europene joi, 17 noiembrie, in ceea ce priveste normele de transparenta a tranzactiilor pe pietele reglementate si cele referitoare la stocurilor petroliere.

In primul caz, impreuna cu Irlanda, Spania, Portugalia si Letonia, Romania va trebui sa isi armonizeze legislatia privind cerintele in materie de transparenta pe pietele reglementate cu normele UE.

Directiva privind transparenta (2013/50/UE) stabileste normele pentru emitentii de valori mobiliare admisi la tranzactionare pe o piata reglementata din UE. Aceste norme garanteaza, in special, comunicarea anumitor informatii-cheie cu privire la operatiunile acestora, fapt care contribuie la instaurarea unei increderi durabile a investitorilor, precum si la realizarea Uniunii pietelor de capital.

Statele membre trebuiau sa transpuna aceste norme in legislatia nationala pana la data de 26 noiembrie 2015. Cele 5 state membre nu au respectat termenul-limita initial, iar Comisia le-a adresat scrisori de punere in intarziere in ianuarie 2016. Solicitarea curenta ia forma unui aviz motivat. Daca statele membre in cauza nu iau masuri in termen de doua luni, ele pot fi trimise in fata Curtii de Justitie a UE.

In cel de-al doilea caz, Romania trebuie sa asigure implementarea si aplicarea corecta a Directivei privind stocurile petroliere (2009/119/CE), potrivit avizului motivat transmis de Comisia Europeana joi, 17 noiembrie.

Normele UE impun statelor membre obligatia de a mentine un nivel minim de stocuri de titei si/sau de produse petroliere, care trebuie sa fie disponibile in orice moment si care, prin urmare, ofera UE securitatea aprovizionarii din resurse petroliere.

Legislatia romaneasca actuala interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garantii reale, adica drept active oferite ca garantie pentru a obtine un imprumut. Aceasta interdictie ar putea face mai dificila pentru operatorii economici indeplinirea obligatiei de a detine stocuri.

De asemenea, Romania a pus in aplicare in mod incorect normele referitoare la dreptul operatorilor economici de a-si delega obligatia de a mentine stocuri petroliere, precum si pe cele privind instituirea de proceduri de urgenta aplicabile in cazul unei intreruperi majore a aprovizionarii.

Intrucat nu s-a asigurat inca conformitatea cu legislatia UE, Comisia a transmis un aviz motivat. Romania are la dispozitie, din momentul publicarii avizului, doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a remedia situatia. In caz contrar, Comisia Europeana poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la caz.

Context

Prin pachetul lunar de decizii referitoare la actiunile de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a celor care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al companiilor.

 

Principalele decizii adoptate de Comisie cuprind 3 scrisori de punere in intarziere, 32 de avize motivate, 8 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene si o procedura de incetare. Totodata, Comisia a inchis 78 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.