InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reuniunea anuala G8

19.06.2013, sursa: Comisia Europeana
 


La reuniunea anuală din 17-18 iunie, liderii G8 abordează cu prioritate chestiuni economice, fiscale şi aspecte legate de corupţie.

Inaintea summitului de la Lough Erne (Irlanda de Nord), preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a prezentat poziţia UE DeutschEnglishfrançaisportuguês cu privire la relansarea comerţului internaţional şi a economiei şi la combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei din mediul antreprenorial.

Un comerţ mai intens şi mai echitabil

Politica comercială a UE English sprijină derularea neingrădită a schimburilor comerciale, considerandu-le vitale pentru asigurarea unei creşteri economice şi a unei dezvoltări durabile, precum şi pentru crearea de locuri de muncă.

Acordurile comerciale bilaterale incheiate de UE constituie un prim pas către un comerţ mondial multilateral mai amplu, a spus preşedintele Barroso. Finalizarea tuturor celorlalte acorduri de liber schimb aflate in curs de negociere ar duce la o majorare cu 2,2% a PIB-ului UE şi la crearea a 2,2 milioane de noi locuri de muncă.

UE sprijină, de asemenea, propunerea privind semnarea unui acord internaţional DeutschEnglishfrançais menit să ajute ţările in curs de dezvoltare să stimuleze comerţul simplificand regulile comerciale, inclusiv procedurile de import şi export.

Combaterea evaziunii fiscale

Preşedintele Barroso a afirmat că mai trebuie făcut mult la nivel internaţional pentru a acoperi lacunele legislative de care se folosesc evazioniştii fiscali şi care privează anual statele membre ale UE de circa 1 000 de miliarde de euro. Aceşti bani ar putea fi investiţi in educaţie, asistenţă medicală, dezvoltarea de competenţe şi infrastructură.

Preşedintele Comisiei i-a invitat pe liderii G8 să aibă in vedere adoptarea unui nou standard internaţional pentru schimbul de informaţii financiare intre ţări. In acest sens, normele UE English ar putea servi drept punct de referinţă.

Măsuri anticorupţie

Preşedintele Barroso a invitat mai multe ţări să se alăture eforturilor depuse la nivel mondial pentru combaterea plăţilor ilegale către guverne.

UE incurajează o mai mare transparenţă in ceea ce priveşte plăţile efectuate către guvernele ţărilor gazdă, de exemplu de către industriile extractive şi de exploatare forestieră (petrol, gaz, minerit şi silvicultură). Printre măsurile anticorupţie luate de UE se numără şi consolidarea normelor contabile DeutschEnglishfrançais şi in materie de transparenţă DeutschEnglishfrançais , cu scopul de a garanta declararea acestor plăţi.

Politică externă

Printre celelalte teme aflate pe ordinea de zi se mai numără şi securitatea mondială, schimbările climatice şi criza din Siria.

G8 este un grup informal reunind 8 dintre cele mai mari economii ale lumii, care se intruneşte o dată pe an pentru a discuta probleme globale de interes comun. UE participă la această reuniune, alături de patru dintre statele sale membre, respectiv Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit.

Ţările G8 sunt şi membre ale G20. Următorul summit G20 va avea loc in Rusia, la Sankt Petersburg, in perioada 5-6 septembrie 2013.