InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reuniunea Consiliului European din 30 ianuarie

02.02.2012, sursa: Comisia Europeana
 

Liderii UE au convenit asupra necesităţii de a lua măsuri urgente pentru a combate şomajul in randul tinerilor, pentru a sprijini IMM-urile şi pentru a consolida piaţa unică. De asemenea, au stabilit data semnării noului tratat privind coordonarea politicilor economice.

Şefii de stat şi de guvern au convenit asupra necesităţii de a lua măsuri urgente, la nivel european şi naţional, pentru a stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Priorităţile sunt combaterea şomajului in randul tinerilor, consolidarea pieţei unice şi sprijinirea intreprinderilor mici.

Liderii UE au ajuns la un acord cu privire la Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa in uniunea economică şi monetară (aşa-numitul "pact bugetar"). Acesta va aduce mai multă stabilitate şi va permite formularea unui răspuns ferm la criza datoriilor suverane.

De asemenea, s-a ajuns la un acord referitor la Tratatul privind Mecanismul european de stabilitate - un fond permanent menit să sprijine ţările cele mai vulnerabile din zona euro.

Reducerea şomajului in randul tinerilor

Ţările UE s-au angajat să pregătească planuri naţionale pentru ocuparea forţei de muncă. Acestea vor include măsuri precum redirecţionarea sarcinii fiscale impuse veniturilor salariale şi reducerea segmentării pieţei muncii. Tinerii şi persoanele mai puţin calificate ar avea astfel mai multe oportunităţi de angajare.

Comisia va crea grupuri de acţiune impreună cu ţările in care rata şomajului in randul tinerilor depăşeşte media (Spania, Grecia, Italia, Portugalia, Slovacia, Lituania, Letonia, Irlanda).

Realizarea pieţei unice

Recunoscand importanţa pe care o are piaţa unică pentru creşterea economică a Europei, liderii UE au convenit să acceleze implementarea propunerilor deja inaintate in acest sens şi au invitat Franţa, Germania şi Regatul Unit să-şi soluţioneze diferendele privind brevetul UE. Comisia a insistat asupra necesităţii de a finaliza, pană in 2015, realizarea pieţei unice digitale.

Sprijin pentru intreprinderile mici

Cele 23 de milioane de intreprinderi mici din UE au nevoie de sprijin. Statele membre s-au angajat să le faciliteze accesul la credite, finanţări şi capitaluri de risc şi să le reducă povara administrativă.

De asemenea, ţările UE vor analiza posibilităţile de a redirecţiona cele 82 de miliarde de euro din fonduri structurale şi sociale nealocate către măsurile de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă.

Un nou tratat internaţional

Ţările UE (cu excepţia Regatului Unit şi a Republicii Cehe) au convenit să semneze, in martie, un nou tratat internaţional de consolidare a coordonării economice in zona euro. Acesta prevede, printre altele, anumite cerinţe de vot pentru demararea "procedurii aplicabile deficitelor excesive" şi angajamentul de a oficializa "regula echilibrului bugetar" la nivel naţional.

Un acord privind infiinţarea unui fond permanent

Ţările din zona euro şi-au incheiat lucrările asupra unui tratat separat de infiinţare a unui fond permanent de salvare. Acesta ar trebui să devină operaţional in iulie 2012.