InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reteaua europena dedicata stiintei se fortifica, oferind cercetatorilor individuali o viteza de transfer de 100 Gbps

01.08.2013
 

Responsabilii GÉANT, reÈ›eaua paneuropeană ultra-rapidă de cercetare care a contribuit la descoperirea bozonului Higgs, au anunÈ›at astăzi că, mulÈ›umită unei modernizări majore a reÈ›elei, aceasta ar putea atinge viteze de pană la 2 Tbps (terabiÈ›i pe secundă). Incepand de astăzi, capacitatea maximă disponibilă in reÈ›eaua centrală este de 500 Gbps. Aceasta inseamnă că utilizatori individuali din 32 000 de universități, instituÈ›ii de invățămant superior, institute de cercetare, È™coli, biblioteci, muzee, arhive naÈ›ionale È™i spitale pot transfera date la viteze de pană la 100 Gbps.
Doamna Neelie Kroes, vicepreÈ™edinte al Comisiei Europene, a declarat: "Pentru a È›ine pasul cu progresul È™tiinÈ›ific mondial, avem nevoie de viteză mare È™i de capacitate mare. Astăzi, partea referitoare la date din ecuaÈ›ia activității de cercetare este aproape la fel de importantă ca È™i cercetarea propriu-zisă. Prin această modernizare, GÉANT demonstrează că se află in prim-planul pachetului privind reÈ›eaua de cercetare."
Asemenea viteze vor permite realizarea unei colaborări mai rapide privind proiectele cruciale și vor răspunde cererii aflate intr-o creștere rapidă privind capacitatea de transfer de date. Activitățile de producere și de utilizare in comun a rezultatelor cercetărilor cunosc o creștere exponențială, ceea ce are un impact asupra infrastructurilor TIC și, in special, asupra rețelelor de cercetare. Proiectele majore care reunesc parteneri din lumea intreagă generează un volum impresionant de date care trebuie distribuite, analizate, stocate și accesate.
GraÈ›ie vitezelor mari atinse in prezent, reÈ›eaua GÉANT va oferi capacitatea esenÈ›ială pentru a sprijini toate disciplinele È™tiinÈ›ifice: de la fizica energiilor inalte È™i cercetarea spaÈ›iului indepărtat, la disciplinele care abordează provocările cu care se confruntă societatea, cum ar fi imbătranirea populaÈ›iei, diagnosticarea bolilor È™i schimbările climatice.
GÉANT È™i-a propus să asigure o disponibilitate de 99,999 % prin identificarea È™i soluÈ›ionarea rapidă a erorilor de reÈ›ea, precum È™i prin aplicarea unor elemente de securitate solide care să permită detectarea È™i prevenirea atacurilor răuvoitoare.
In prezent, Comisia Europeană contribuie la finanÈ›area reÈ›elei GÉANT cu 41,8 milioane EUR.

Context
CofinanÈ›ată de Uniunea Europeană (UE) È™i de reÈ›elele naÈ›ionale de cercetare È™i educaÈ›ie din Europa (NREN), GÉANT urmăreÈ™te să promoveze libera circulaÈ›ie a datelor È™i a cunoÈ™tinÈ›elor È™tiinÈ›ifice, prin conectarea È™i consolidarea comunităților de cercetare È™i educaÈ›ie (R&E) din Europa È™i din alte regiuni ale lumii.
2 Tbps reprezintă capacitatea maximă a sistemului intre două puncte ale coloanei vertebrale a rețelei.
Această nouă fază a reÈ›elei de mare viteză modernizate este cunoscută sub numele de GN3plus. ReÈ›eaua GÉANT reuneÈ™te 38 de parteneri ai reÈ›elelor naÈ›ionale de cercetare È™i educaÈ›ie care deservesc 43 de țări, totalizand peste 50 000 000 de utilizatori finali de la peste 10 000 de universități, instituÈ›ii de invățămant superior, institute de cercetare, biblioteci, muzee, arhive naÈ›ionale, spitale etc., precum È™i de la alte 22 000 de instituÈ›ii de invățămant primar È™i secundar. Aceasta este exploatată prin DANTE (Regatul Unit), care conduce consorÈ›iul proiectului, alcătuit din 41 de parteneri.
Avand in vedere faptul că aproape toate disciplinele științifice depind in prezent de un volum tot mai mare de date in vederea desfășurării activităților de cercetare din cadrul acestora ("avalanșa de date"), sunt necesare eforturi mai susținute pentru a menține și a asigura această poziție in beneficiul societății europene in ansamblul său. Se nasc colaborări științifice la nivel mondial in jurul unor noi instrumente (in domeniile fizicii, astronomiei, biologiei etc.), generand astfel un volum enorm de date, care trebuie să fie consultate și analizate, și utilizand instalații informatice care pot fi situate in altă parte.
Astăzi, activitățile È™tiinÈ›ifice, cercetarea È™i, din ce in ce mai mult, activitățile didactice se desfășoară in medii globale virtuale. Din această perspectivă, GÉANT trebuie să le ofere comunităților care se conectează la reÈ›ea o acoperire extinsă nu numai la nivel paneuropean, ci È™i la nivel mondial. 65 de țări din afara Europei beneficiază de posibilitatea de a se conecta graÈ›ie GÉANT, care acoperă toate continentele cu ajutorul reÈ›elelor TEIN (ReÈ›eaua de informare transeurasiană) (Asia, Pacific È™i Asia de Sud), EUMEDCONNECT (Marea Mediterană), RedCLARA (America Latină), CAREN (Asia Centrală), C@ribnet (zona Caraibilor) È™i UbuntuNet (Africa de Sud È™i Africa de Est), precum È™i al reÈ›elelor din America de Nord, China È™i Japonia.
Sursa:CE