InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reteaua de alerta RAPEX pentru protectia consumatorilor

22.05.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Raportul din 2011 evidenţiază imbunătăţirile inregistrate la nivelul reţelei de alertă rapidă Rapex, care ii protejează pe consumatorii europeni impotriva produselor periculoase.

In anul 2011, peste 1 800 de produse nesigure au fost interzise, retrase sau rechemate de pe pieţele din UE (cu 20% mai puţine decat in anul anterior), se arată in raportul privind activităţile desfăşurate de Rapex in 2011 .

Această scădere s-ar putea datora, parţial, reducerilor bugetare provocate de criză, care au limitat posibilităţile organismelor naţionale de reglementare de a efectua inspecţii.

Verificările realizate au vizat in principal produsele care prezintă un grad ridicat de risc pentru consumatori. Recomandările oferite de Rapex au ajutat organismele de control să accelereze procesul de detectare şi eliminare a produselor periculoase.

Imbrăcămintea, textilele şi articolele de modă au reprezentat 27% din totalul produselor nesigure identificate prin intermediul Rapex, urmate de jucării (21%), autovehicule (11%), aparate electrocasnice (8%) şi produse cosmetice (7%).

Verificările prin sondaj funcţionează

Autorităţile naţionale de reglementare au accelerat controalele coordonate vizand anumite tipuri de produse şi au descoperit un număr alarmant de deficienţe care pun in pericol siguranţa consumatorilor.

Astfel, s-a constatat că 35% din jucăriile pentru copiii sub 3 ani nu respectă standardele UE in materie de siguranţă. 65% din băncile solare verificate emiteau cantităţi de radiaţii ultraviolete cu mult peste limita stabilită de UE, reprezentand un risc real pentru sănătatea consumatorilor.

In 19 ţări din UE, se desfăşoară, in prezent, controale care vizează articolele de ingrijire a copiilor, artificiile, maşinile de tuns iarba şi incărcătoarele de baterii.

Siguranţă la sursă

Utilizarea reţelei de alertă creată special pentru intreprinderi a crescut cu 62% anul trecut, numărul notificărilor introduse in sistem de către companii ridicandu-se la 133.

Alte imbunătăţiri

Activitatea Rapex a fost facilitată şi de faptul că anul trecut au intrat in vigoare norme mai stricte in materie de siguranţă a jucăriilor. In prezent, producătorii sunt obligaţi să testeze siguranţa tuturor jucăriilor noi inainte de le scoate pe piaţă.

Activităţi in curs

UE işi va continua cooperarea cu China, pentru a reduce numărul mare de produse nesigure pe care ţara asiatică le exportă in Europa (bunurile fabricate in China au făcut obiectul a 54% din notificările inregistrate in 2011, faţă de 58% in 2010).

Pană la sfarşitul anului 2012, Comisia intenţionează să propună măsuri care să permită consolidarea legislaţiei UE in domeniul siguranţei produselor şi abordarea ameninţărilor noi şi emergente.

Din reţeaua Rapex fac parte toate ţările UE, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Reţeaua acoperă majoritatea bunurilor de consum, cu excepţia produselor alimentare, a hranei pentru animale, a dispozitivelor farmaceutice şi medicale, care fac obiectul altor sisteme de alertă, similare reţelei Rapex.