InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reteaua Punctelor Nationale de Contact ORIZONT 2020

25.05.2014
 

Orizont 2020, noul program-cadru european de cercetare si inovare care a fost  lansat la inceputul anului 2014 pentru o perioada de 7 ani, va fi structurat pe trei piloni:  excelenta stiintifica,  pozitia de lider in sectorul industrial si provocari societale. Celor trei componentele ale programului li se adauga o componenta privind activitatile Centrului Comun de Cercetare (JRC).

Orizont 2020 va reuni intr-o maniera integrata, simplificata si flexibila, finantarile europene dedicate in prezent cercetarii si inovarii prin Programul cadru 7 (PC7), Programul pentru Competitivitate si Inovare (CIP) si Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT). Programul propune un model unic de finantare pentru toate tipurile de organizatii participante. Orizont 2020 ofera masuri de "Teaming", "Twinning" si "ERA-Chairs" prin care se urmareste raspandirea excelentei si largirea participarii din statele membre cu o performanta mai redusa in cercetare si inovare la program si introduce un instrument specific pentru IMM-uri.

Promovarea la nivel national a programului Orizont 2020 este asigurata la nivelul Statelor Membre UE prin intermediul unei structuri specializate, respectiv Reteaua Punctelor Nationale de Contact Orizont 2020 (NCP). Aceasta retea este stabilita si finantata de guvernul fiecarei tari si coordonata de ministerul cu atributii in domeniul cercetarii. In Romania institutia coordonatoare a retelei NCP este Ministerul Educatiei Nationale  - Directia Programe CDI pentru Prioritati Europene si internationale. In afara de reprezentantii ministerului, din retea mai fac parte si reprezentanti ai unor universitati si institute.

Principalele activitati realizate de reteaua NCP Romania vizeaza:
- Activitati de informare si promovare privind desfasurarea Programului Orizont 2020 (2014-2020);
-Asistenta privind incadrarea tematica si alegerea instrumentelor la elaborarea propunerilor de proiecte;
- Sprijin in gasirea de parteneri;
- Seminarii si cursuri de instruire privind oportunitatile de participare la Orizont 2020;
- Informatii utile privind alte programe si initiative europene: COST, Eureka, COSME etc.

Reteaua Punctelor Nationale de Contact Orizont 2020 va comunica si coopera si cu alte retele privind diseminarea oportunitatilor de participare, la alte programe europene din domeniul cercetarii si inovarii, Comisia Europeana acordand o atentie deosebita cooperarii  cu Reteaua Enterprise Europe Network avand in vedere ca Orizont 2020 introduce un instrument specific pentru IMM-uri prin care se doreste ca cel putin 20% din bugetul programului sa fie directionat catre acestea.

NCP-urilor din Reteaua de Puncte Nationale de Contact ORIZONT  2020 li se adauga si membrii  Retelei de Puncte Regionale de Contact ORIZONT  2020 (PRC) care va respecta standardele minimale elaborate de Comisia Europeana pentru Punctele Nationale de Contact, cu modificarile generate de specificul regional al activitatii acestora.

Informatii suplimentare privind activitatea Retelei NCP si PRC, precum si asupra programului Orizont 2020 se pot gasi pe pagina Ministerului Educatiei Nationale – cercetare: www.research.ro/ro/categorie/2404/orizont-2020.