InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Republica Slovacia preia presedintia Consiliului Uniunii Europene

01.07.2016
 

Incepand cu 1 iulie 2016, Republica Slovaca preia presedintia Consiliului Uniunii Europene, mandat detinut in prezent de Tarile de Jos.

Presedintia Republicii Slovacia va fi al doilea mandat al trioului de presedintii in functie la ora actuala, care include si Malta, pe langa Tarile de Jos.

Presedintia Consiliului Uniunii Europene este impartita intre guvernele celor 28 de state membre, fiind transferata de la un stat membru la altul o data la sase luni, la 1 ianuarie si 1 iulie in fiecare an. Mandatul presedintiei presupune o responsabilitate importanta: in perioada respectiva, statul membru care detine presedintia conduce reuniuni ale Consiliului Uniunii Europene, unul dintre principalele organismele de decizie al UE. In plus, presedintiei ii revine responsabilitatea de a asigura conlucrarea armonioasa a statelor membre, de a negocia compromisuri atunci cand este necesar, precum si de a actiona intotdeauna in interesul Uniunii Europene in ansamblul sau.

Programul de lucru al presedintiei este asumat in comun de cate trei state membre ("trioul de presedintii") pentru o perioada de 18 luni. Presedintia stabileste tintele detaliate pe care intentioneaza sa le indeplineasca in perioada mandatului sau si, impreuna cu ceilalti membri ai trioului, stabileste obiective pe termen mai lung care nu ar putea fi atinse, in mod realist, in doar sase luni.

Republica Slovaca va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.

Acesta este cel de-al doilea mandat al actualului trio de presedintii, care urmeaza presedintiei neerlandeze si preceda presedintia malteza. Aceste state vor colabora pana in iunie 2017 in vederea punerii in aplicare a programului lor de lucru cu o durata de 18 luni.

Presedintia slovaca va pune accentul pe:

  • consolidarea uniunii economice si monetare, cu scopul de a mari competitivitatea si a construi uniunea pietelor de capital;
  • eliminarea barierelor din calea crearii unei economii digitale, facilitand accesul la piata digitala si utilizarea ei, asigurandu-se totodata protectia consumatorului;
  • punerea in aplicare a politicii UE in materie de protectie a frontierelor externe, in vederea solutionarii problemelor legate de migratie, acordand prioritate pachetului "frontiere inteligente";
  • sprijinirea procesului de extindere a UE, in scopul combaterii tensiunilor din vecinatatea Uniunii.

Aceste prioritati ale presedintiei slovace reflecta cele cinci prioritati generale ale agendei strategice a Consiliului European, stabilite in anul 2014. Prioritatile sunt urmatoarele:

  • locurile de munca, cresterea si competitivitatea;
  • responsabilizarea si protectia tuturor cetatenilor;
  • uniunea energetica si politica privind clima orientata spre viitor;
  • libertatea, securitatea si justitia;
  • UE ca actor puternic pe scena mondiala.