InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Relansarea pietei unice europene

06.04.2011
 

Piața unică garantează in UE libertatea de circulație a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor. Insă mulți oameni nu profită cu adevărat de avantajele acesteia, din cauza regulilor complicate care o guvernează. Deputaţii europeni vor dezbate săptămana aceasta in plen trei rapoarte privind piața unică, guvernanță, parteneriat, creșterea economică și intreprinderile. Rapoartele au fost intocmite in cadrul comisiei pentru piața internă ca reacție la Comunicarea Comisiei Europene din octombrie 2010 cu sugestii pentru dezvoltarea pieței unice
Unul din obstacolele din calea realizării pieței unice este lipsa de angajament din partea statelor membre in respectarea regulilor. Raportul referitor la guvernanţă şi parteneriat in cadrul pieţei unice, intocmit de eurodeputata letonă Sandra Kalniete, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), include o serie de măsuri pentru ameliorarea guvernanței economice, o mai bună implementare a regulilor pieței interne, simplificarea regulilor și ameliorarea mecanismelor de rezolvare alternativă a disputelor.
Raportul referitor la piața unică pentru intreprinderi și creștere economică, intocmit de liberalul roman Cristian Bușoi, subliniază nevoia unei politici industriale și a unei noi politici de dezvoltare regională, o piață unică pentru energie și implementarea Directivei Serviciilor. Raportorul atrage atenția asupra unor domenii prioritare: crearea unui patent european, finanțarea inovării, ameliorarea participării IMM-urilor la piața unică și raționalizarea procedurilor de achiziții publice.
Eforturile de realizare a pieței unice trebuie să se concentreze asupra preocupărilor și drepturilor cetățenilor, ale consumatorilor, ale utilizatorilor serviciilor publice și ale intreprinderilor și trebuie să le aducă acestora beneficii concrete pentru a restabili increderea lor deplină in piața unică și a face mai bine cunoscute in randul lor oportunitățile oferite de aceasta, arată raportul referitor la o piață unică pentru europeni, intocmit de socialistul portughez António Fernando Correia De Campos.
Rezoluția parlamentară cere protecția drepturilor muncitorilor, ameliorarea recunoașterii calificărilor profesionale peste granițe, inființarea unui "pașaport al deprinderilor" și mai multă transparență. Comisarul Barnier va prezenta inițiative mai concrete in aprilie.

Sursa:Biroul de Informare in Romania a Parlamentului European