InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reguli mai stricte pentru emisiile industriale

16.07.2010
 

Reguli mai clare şi un aer mai curat sunt obiectivele directivei privind emisiile industriale, aprobată miercuri de plenul Parlamentului European. Limitări mai stricte vor fi aplicabile de exemplu şi asupra poluării aerului, insă Statele Membre vor dispune de o anumită flexibilitate in ceea ce priveşte extinderea termenelor limită pentru anumite centrale termoelectrice sau exceptarea anumitor instalaţii de la noile reguli.
Directiva privind emisiile industriale are ca scop imbunătăţirea sănătăţii şi a protecţiei mediului, dar are in vedere şi simplificarea punerii in aplicare a prevederilor. Aceasta actualizează şi comasează şapte acte legislative, inclusiv directiva privind limitarea emisiilor in atmosferă a anumitor poluanţi provenind de la instalaţii de ardere de dimensiuni mari şi cea privind prevenirea şi controlul integrat al poluării (IPPC), ultima acoperind aproximativ 52 000 de instalaţii agricole şi industriale cu un mare potenţial de poluare.
Parlamentul a aprobat acordul la care s-a ajuns cu Consiliul cu 639 de voturi pentru, 35 impotrivă şi 10 de abţineri. Raportorul PE Holger Krahmer (ALDE, DE) a declarat următoarele in cadrul dezbaterii plenare:
"După mai mult de doi ani de negocieri dificile, avem un compromis care va fi de ajutor in implementarea Directivei. In comparaţie cu situaţia actuală, acesta oferă o mai mare claritate şi mai multe şanse de concurenţă in Europa cu privire la exigenţele de mediu pentru instalaţiile industriale"
Obiectivele referitoare la poluarea atmosferică
Oxizi de azot, dioxizi de sulf şi particulele de praf reprezintă un nivel ridicat de risc pentru sănătate şi mediu - contribuind de exemplu la dezvoltarea cancerului sau al astmului şi la ploaia acidă. Limite mai stricte pentru aceste emisii vor fi introduse incepand cu 2016. In final, deputaţii au acceptat ca Statele Membre să elaboreze planuri naţionale tranzitorii pentru a permite centralelor termoelectrice de mari dimensiuni (inclusiv cele pe bază de cărbune) atingerea valorilor limită de emisie pană in 2020. Alte instalaţii mai vechi nu trebuie să indeplinească aceste obiective dacă acestea vor fi inchise pană la sfarşitul anului 2023 sau dacă dispun de 17 500 de ore de exploatare după 2016. Centralele termoelectrice de dată mai recentă trebuie să respecte insă termenul limită 2012.
Holger Krahmer a adăugat: "Este o tragedie europeană faptul că numeroase termocentrale depăşite vor fi lăsate să polueze incă un deceniu. Aceasta este de asemenea foarte injust faţă de statele membre care au luat deja măsuri pentru a respecta exigenţele in acest domeniu".
Optimizarea performanţei in materie de mediu
Pentru a obţine un permis, instalaţiile cărora li se aplică regulile IPPC trebuie să dispună de cele mai bune tehnologii disponibile pentru a optimiza performanţa globală in materie de mediu. In calcul vor fi luate emisiile in aer, sol, apă, dar şi nivelul de zgomot şi siguranţă.
Statele Membre vor dispune de o anumită flexibilitate in aplicare acestor limite, atata timp cat se asigură un nivel inalt de protecţie a mediului. La insistenţa deputaţilor europeni, trebuie demonstrat că, din motive tehnice sau circumstanţe locale, nivelul costurilor este disproporţional cu performanţa de mediu. De asemenea este necesară o evaluare pentru a asigura că aceste norme nu vor deveni prea flexibile fără o justificare adecvată.
Următorii paşi
Parlamentul a aprobat acordul la care s-a ajuns cu Consiliul in a doua lectură. După intrarea in vigoare, Statele Membre vor trebui să transpună această directivă in legislaţie naţională.
Sursa: Biroul de informare a PE in Romania