InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reguli mai simple, mai cuprinzatoare si mai flexibile pentru achizitiile publice

28.10.2011
 

Regulile UE privind achizițiile publice ar trebui reformate pentru a facilita intreprinderilor mici accesul la acestea, a decis Parlamentul prin votul de astăzi marți, 25 octombrie. Noile reguli ar permite autorităților să ofere contracte nu numai licitantului cu cel mai mic preț, ci și celui mai inovativ, sau celor care oferă cele mai importante beneficii sociale sau ecologice. Comisia va prezenta propuneri de reformă in decembrie.
Achizițiile publice reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul UE. Folosirea cat mai eficientă a banilor contribuabililor este vitală pentru relansarea economiei și crearea de locuri de muncă, in special in timpul crizei, spune o rezoluție nonlegislativă intocmită de Heide Rühle (Verzi/ALE, Germania). Rezoluția prezintă poziția Parlamentului European inaintea unei propuneri legislative majore pentru revizuirea regulilor privind achizițiile publice in UE. Propunerea va fi prezentată de Comisia Europeană in decembrie.
"In această perioadă de criză, avem nevoie de reguli clare. Doar in acest mod, autoritățile publice pot stimula inovația și creșterea economică", a declarat raportorul inainte de vot.
Pasapoarte pentru achizitiile publice pentru simplificarea licitatiilor
Regulile actuale privind achizițiile publice ingreunează incheierea contractelor și le fac mai costisitoare. Pentru reducerea poverii administrative, deputații europeni propun crearea unui "pașaport electronic pentru achizițiile publice" care să demonstreze că deținătorul acestuia respectă regulile UE in domeniu.
Alte măsuri pentru inlăturarea barierelor administrative ar putea include folosirea declarațiilor pe propria răspundere și solicitarea documentelor originale numai din partea candidaților preselectați sau a ofertantului caștigător.
Acces mai simplu pentru intreprinderile mici și mijlocii
Intreprinderile mici și mijlocii caștigă doar 31-38% (ca valoare) din contractele din domeniul achizițiilor publice, cu mult mai puțin decat ponderea lor in economie (52% din cifra de afaceri).
Impărțirea contractelor pe categorii ar da IMM-urilor mai multe șanse de a licita, spun deputații europeni. Aceștia cer Comisiei Europene să evalueze "dacă sunt necesare norme suplimentare in ceea ce privește atribuirea subcontractelor, de exemplu legate de instituirea unui lanț de răspundere, in special pentru a evita situațiile in care IMM-urile subcontractante sunt supuse unor condiții mai puțin avantajoase față de cele aplicabile contractantului principal căruia i s-a atribuit contractul de achiziții publice".
Nu cel mai ieftin, ci cel mai avantajos
"Cel mai mic preț" nu ar trebui să fie factorul determinant in acordarea contractelor. Criteriul determinant pentru atribuirea contractelor de achiziții "ar trebui să fie inlocuit la nivel general de criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic - in ceea ce privește beneficiile economice, sociale și de mediu", spune rezoluția parlamentară. Conform deputaților europeni, achizițiile publice ar trebui să fie suficient de flexibile pentru ca in spitale, centrele de ingrijire a persoanelor in varstă, școli și grădinițe, consumatorii să poată avea acces egal la alimente sănătoase și care respectă raportul calitate-preț, nu doar la opțiunea cea mai ieftină disponibilă.
Lărgirea criteriilor și acceptarea sistematică a licitațiilor alternative ar permite licitanților să propună noi soluții, achizițiile publice devenind astfel inițiatoare ale inovării care ar putea ajuta la indeplinirea obiectivelor Strategiei UE 2020.
In final, deputații europeni cer Comisiei să reevalueze "nivelul adecvat al valorilor pragului din domeniul contractelor de achiziții publice de bunuri și de servicii și eventual să il mărească".
Sursa: Parlamentul european