InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reguli comune pentru calcularea populatiei rezidente a unui stat membru UE

25.04.2013
 

Parlamentul European a aprobat un set unic de reguli pentru colectarea și compilarea datelor statistice privind populația in statele membre UE. Date coherente la nivelul UE sunt necesare, printre altele, pentru calcularea voturilor pentru majoritatea calificată in Consiliul de Miniștri și pentru calcularea drepturilor naționale la anumite finanțări UE. Setul de reguli va fi detaliat acum in discuții informale cu Consiliul.
Noile reguli presupun ca statele membre UE să ofere Comisiei Europene date privind populația "rezidență in mod obișnuit", adică populația care a locuit intr-un stat membru de rezidență cel puțin un an sau care a venit cu intenția de a locui cel puțin un an. Comisia cere asigurări că fiecare rezident va fi numărat o singură dată.
Propunerea stabilește reguli comune care să permită statelor membre să culeagă date statistice de bună calitate, utile pentru pregătirea politicilor europene, pentru calcularea voturilor pentru majoritatea calificată in Consiliu și pentru stabilirea unor drepturi la anumite finanțări europene. In momentul de față, statele membre au propriile lor metode de definire și culegere a datelor demografice și statistice și de comunicare a acestor date către Comisie.
Raportorul Csaba Sógor (EPP, RO) a votat impotriva textului adoptat motivand că vor penaliza statele membre cu mulți cetățeni care locuiesc in străinătate. Un amendament prin care se cerea ca aceste date să nu fie utilizate pentru calcularea voturilor pentru majoritate calificată in Consiliu, a fost respins.
Clauza de revizuire
Comisia trebuie să raporteze Consiliului și Parlamentului impactul acestor reguli, la fiecare cinci ani.
Ce urmează?
Deși Parlamentul a aprobat propunerea amendată, votul asupra rezoluție legislative care cuprinde regulile a fost amanat la cererea președintei Comisiei pentru muncă și afaceri sociale, Pervenche Berès (S&D, FR), care a cerut mai mult timp pentru discuții informale cu Consiliul in scopul de a obține un acord in prima lectură.
Sursa:Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania