InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Regulament in domeniul tehnologiilor inovatoare pentru reducerea emisiilor de CO2 generate de automobile

28.07.2011, sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
 

Comisia Europeană a adoptat, pe 26 iulie, un regulament ce stabileşte procedurile in cazul solicitării, evaluării, aprobării şi certificării tehnologiilor inovatoare care contribuie la reducerea emisiilor de CO2 generate de automobile.


O tehnologie inovatoare, aşa cum este ea definită in articolul 3 al regulamentului in discuţie, inseamnă o tehnologie sau o combinaţie de tehnologii cu elemente şi caracteristici tehnice similare in cazul cărora reducerea emisiilor de CO2 poate fi demonstrată printr-o singură metodă de testare.


Documentul stabileşte că nu pot fi eligibile ca eco-inovaţii tehnologiile deja disponibile pe piaţă. De asemenea, nu pot fi incadrate in această categorie decat tehnologiile obligatorii pentru funcţia de transport a autovehiculului. Pentru a putea fi eligibilă, o astfel de tehnologie trebuie să fi fost instalată in maxim 3% dintre toate automobilele noi inmatriculate incepand din 2009.


Printre tehnologiile care nu sunt considerate inovatoare sunt cele care ţin de imbunătăţirea eficienţei sistemelor de aer condiţionat sau sistemele de monitorizare a presiunii in pneuri. Totodată, in principiu, nu sunt eligibile nici tehnologiile care contribuie la reducerea emisiilor de CO2 in funcţie de comportamentul şoferului la volan.


Pentru ca o tehnologie să poată aspira la statutul de eco-inovaţie trebuie să reducă emisiile cu minimum 1g CO2/km. Demonstrarea reducerilor se va face comparand emisiile de CO2 generate de vehicul atunci cand este echipat cu tehnologia respectivă cu emisiile generate atunci cand nu este echipat.
După depunerea cererii de către solicitant, Comisia va face o evaluare şi, in termen de nouă luni, va aproba tehnologia inovatoare respectivă ca eco-inovaţie, dacă in acest timp nu va exista nicio obiecţie. In anumite situaţii, perioada de evaluare poate fi prelungită cu cinci luni.


Regulamentul prevede şi posibilitatea producătorilor de a beneficia de o reducere a emisiilor specifice medii de CO2 cu ajutorul eco-inovaţiilor.


Legislaţia UE cere ca pană in anul 2015 emisiile de CO2 de la maşinile noi inregistrate in UE să nu depăşească 130 g/km.
Programul Cadru pentru Inovare şi Competitivitate, componenta Eco-inovare, urmăreşte să sprijine proiectele care vizează prima aplicare sau reproducerea pe piaţă a unor tehnici, produse sau servicii eco-inovative cu relevanţă pentru Uniunea Europeană.
Programul de finanţare lansat de Comisia Europeană se adresează IMM-urilor, iar valoarea finanţată ajunge la maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.