InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reforma politicii agricole a Uniunii Europene trebuie sa sustina biodiversitatea

04.05.2012
 

Conservarea și refacerea ecosistemelor afectate trebuie să devină o prioritate politică centrală, consideră Parlamentul European printr-o rezoluție adoptată vineri. Intrucat Uniunea Europeană nu a reușit să-și indeplinească obiectivul global privind biodiversitatea pentru 2010, conservarea biodiversității ar trebui acum să fie integrată cu prioritate in politici europene-cheie. Subvențiile cu efect negativ asupra mediului trebuie identificate și eliminate pană in anul 2010.
Deputații europeni subliniază faptul că studii recente au arătat o pierdere constantă a biodiversității in Uniunea Europeana, fapt care "duce la costuri economice devastatoare pentru societate, costuri care pană acum nu au fost suficient luate in calcul nici in politicile economice, nici in alte politici ale UE.
Rezoluția, adoptată cu 414 voturi pentru, 55 impotrivă și 64 abțineri, este o urmare la Strategia pentru 2020 a Uniunii Europene privind biodiversitatea, așa cum a fost prevăzută de Comisia Europeană in mai 2011.
"Tot ce ne oferă natura, precum apa curată, aerul curat, solurile fertile, hrana nu sunt numai cruciale pentru viața omului, ci reprezintă, in același timp, o valoare economică imensă. Conform estimărilor economiștilor, pierdem anual 3% din PIB prin pierderea biodiversității. Acest fapt costă Uniunea Europeană 450 miliarde euro anual. In comparație cu aceste cifre, investirea sumei de 5,8 miliarde euro anual pentru Natura 2000 este o afacere!" a declarat raportorul Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL).
"Cheia reală a acestei probleme nu este această nouă strategie ci, mai degrabă, viitoarele reforme ale politicilor agricole comune și pescuitului, precum și cadrul financiar multianual", se menționează in rezoluție, adăugandu-se faptul că următorul cadrul financiar multianual (2014 - 2020) va trebui să aloce cel puțin 1% din resurse pentru protecția mediului
Redirecționare politicii agricole comune (PAC)
Deputații europeni subliniază faptul că Politica Agricolă Comună (PAC) este un instrument nu numai pentru producția de hrană și dezvoltare rurală, ci și pentru conservarea biodiversității. Aceștia regretă faptul că măsurile pentru protecția mediului din cadrul PAC "nu au reușit pană acum să oprească declinul general al biodiversității".
Politica Agricolă Comună ar trebui redirecționată pentru compensarea fermierilor pentru furnizarea de bunuri publice "deoarece, in prezent, piața nu reușește să integreze valoarea economică a bunurilor publice pe care agricultura le poate produce" au adăugat aceștia.
UE ar trebui să identifice subvențiile care prejudiciază biodiversitatea
Plățile PAC, inclusiv cele făcute din 2014 ar trebui "susținute de reguli stricte privind conformitatea incrucișată ("cross-compliance rules", desemnarea standardelor sau condițiilor pe care trebuie să le urmeze sau să le atingă fermierii pentru a fi eligibili pentru subvenții), menite să contribuie la păstrarea biodiversității și a serviciilor ecosistemelor", acoperind legislația referitoare la păsări și habitaturi, apă, pesticide și biocide, menționează deputații europeni.
Inspectarea practicilor agricole ar trebui intărită pentru a preveni pierderea biodiversității. "Toate subvențiile existente care prejudiciază mediul" ar trebui identificate și eliminate pană in 2020" adaugă documentul.
Sursa: PE-Biroul de informare din Romania