InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reducerea procedurilor birocratice: noi norme pentru hotararile transfrontaliere in UE

12.01.2015
 

Noile norme aplicabile din 10 ian 2015 dau posibilitatea agentilor economici si consumatorilor sa isi solutioneze mai usor litigiile transfrontaliere, ceea ce se asteapta sa conduca la economii anuale de 48 de milioane EUR in UE. Normele desfiinteaza procedura de recunoastere in alte state ale UE a hotararilor in materie civila si comerciala, procedura costisitoare si de lunga durata la care se recurge actualmente de 10 000 de ori pe an.

Aceste hotarari transfrontaliere vor deveni automat executorii in intreaga UE. Consumatorii vor fi mai bine protejati atunci cand fac achizitii de la comercianti din afara UE, iar agentii economici vor beneficia de o securitate juridica mai mare atunci cand desfasoara activitati comerciale in UE. Noile masuri duc la indeplinire promisiunea EU de a reduce procedurile birocratice si de a consolida piata unica a UE pentru a stimula cresterea economica durabila.

"Este o veste foarte buna pentru cetatenii si IMM-urile din Europa", a declarat Věra Jourová, comisarul UE pentru justitie, consumatori si egalitate de gen. "Aceste noi norme ar putea genera economii variind intre 2 000 si 12 000 EUR pentru fiecare caz si reprezinta indeplinirea cu succes a promisiunii de a reduce procedurile birocratice si de a consolida piata unica a UE. Astfel de masuri vor avea un impact semnificativ, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, si vor crea multe oportunitati noi pentru agentii economici din intreaga Europa".

 

Iata modificarile concrete care vor intra in vigoare:

 

  • O hotarare in materie civila si comerciala care are titlu executoriu intr-un stat membru va fi automat executorie in toate statele UE.Normele desfiinteaza actuala procedura intermediara greoaie - procedura de exequatur. Costul tipic al acestei proceduri variaza intre 2000 si 3000 EUR, in functie de statul membru, dar se poate ridica pana la 12700 EUR daca se includ onorariile avocatilor, costurile cu traducerea si cheltuielile de judecata. In aproape 95% din cazuri, aceasta procedura era o pura formalitate.

Din momentul in care o hotarare este pronuntata in orice stat membru, creditorul in cauza va putea obtine executarea acesteia in orice alt stat membru, ceea ce inseamna ca agentii economici si cetatenii vor putea sa isi recupereze banii mai repede, mai usor si fara costuri suplimentare. In imprejurari exceptionale, va fi in continuare posibil ca instantele sa blocheze executarea hotararii, de exemplu daca instanta din celalalt stat membru a incalcat dreptul la un proces echitabil.

  • Consumatorii si angajatii vor fi mai bine protejati in litigiile in instanta care implica state din afara UE.Pana in prezent, consumatorii s-au gasit de multe ori in imposibilitatea de a-si exercita drepturile atunci cand achizitionau bunuri de la un comerciant situat intr-o tara din afara UE care vindea produse intr-un stat membru al UE. In conformitate cu noile norme, in cazul oricarui litigiu de acest gen consumatorul va putea recurge la instantele din tara unde isi are resedinta, nemaifiind nevoit sa apeleze la instantele statului din afara UE. Noile norme vor permite, de asemenea, angajatilor care lucreaza in UE sa initieze proceduri judiciare impotriva angajatorilor situati intr-o tara din afara UE recurgand la instantele din statul membru in care isi desfasoara in mod curent activitatea.
  • Va creste securitatea juridica in ceea ce priveste acordurile de alegere a forului intre societati comerciale.In trecut, acordurile de alegere a forului puteau fi conturnate prin declansarea litigiului intr-o instanta din alt stat membru al UE (si nu in "forul ales"), pentru a intarzia solutionarea litigiului. Noile norme in vigoare de maine vor pune capat acestor tactici abuzive, garantand ca "forul ales" beneficiaza de prioritate in cazul unor proceduri paralele.

 

 

Sursa:CE