InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reducerea plafoanelor tarifare pentru serviciile in roaming

01.07.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Noile norme europene ii vor ajuta pe clienţii de telefonie mobilă să evite facturile astronomice pentru serviciile de internet in roaming

Incepand din luna iulie, companiile de telefonie mobilă vor fi obligate să aplice noile reguli in vigoare privind intreruperea serviciilor de transfer de date in roaming atunci cand factura clienţilor atinge plafonul de 50 de euro, cu excepţia cazului in care aceştia au ales o limită de cheltuieli superioară.

In plus, preţul maxim pentru transferul de date in roaming va scădea de la 1 euro la 80 de cenţi pe megabyte.

Momentul ales este cat se poate de potrivit. Introducerea acestor limite le va permite turiştilor să nu mai fie nevoiţi să achite facturi uriaşe pentru utilizarea aplicaţiilor mobile de internet pe durata vacanţei intr-o altă ţară din UE.

Noile măsuri se aplică ca urmare a dispoziţiilor introduse de UE in luna martie, care permit clienţilor să aleagă un plafon financiar maxim pentru transferul de date in sistemul de roaming. Acest plafon este fixat automat la valoarea de 50 de euro. Operatorii sunt obligaţi să-i anunţe din timp pe consumatori atunci cand factura acestora se apropie de pragul financiar stabilit şi să autorizeze depăşirea sa numai cu acceptul lor.

Preţurile pentru apelurile in roaming vor fi, de asemenea, reduse incepand din luna iulie: acestea vor scădea de la 43 de cenţi la 39 de cenţi pe minut, pentru apelurile efectuate şi de la 19 cenţi la 15 cenţi pe minut, pentru apelurile primite.

De asemenea, operatorii nu vor mai putea taxa clienţii pentru primirea mesajelor vocale, atunci cand aceştia se află intr-o altă ţară din UE.

Tarifele menţionate nu includ TVA.

In 2007, UE a plafonat preţurile apelurilor internaţionale efectuate in reţeaua de telefonie mobilă , după ce a constatat că, in medie, acestea erau de patru ori mai mari decat cele practicate pentru apelurile naţionale. De atunci, preţurile pentru apelurile internaţionale au scăzut cu 70%, comparativ cu 2005. In 2009, au fost introduse plafoane tarifare şi pentru SMS-uri şi pentru serviciile de date in reţeaua mobilă.

In luna iunie, patru mari companii de telefonie au eşuat in incercarea de a invalida aplicarea acestor plafoane. Curtea Europeană de Justiţie a confirmat menţinerea deciziei privind plafonarea preţurilor, in interesul consumatorilor şi al realizării pieţei interne.