InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Reducerea gazelor cu efect de sera la nivelul Uniunii Europene

12.05.2010
 

Executivul comunitar a lansat o dezbatere publica referitoare la o serie de proiecte de regulamente si orientari in materie de evaluare a acordurilor de cooperare intre firmele concurente de pe piata interna europeana, cunoscute sub denumirea de "acorduri de cooperare orizontala", informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE).

Propunerile urmaresc sa evalueze stadiul punerii in aplicare a normelor privind concurenta in acest domeniu, garantand totodata ca normele isi mentin relevanta in contextul economiei europene, aflata in plin proces de schimbare. Partile interesate pot transmite observatii pana la data de 25 iunie 2010, urmand ca, pe baza contributiilor primite de la actorii interesati, Comisia sa adopte, la sfarsitul acestui an, versiunile finale ale textelor propuse.


Principalele modificari vizeaza: includerea unui capitol dedicat evaluarii schimbului de informatii intre societati; clarificarea aspectelor legate de aplicarea normelor concurentiale in cazul acordurilor intre intreprinderile comune si intreprinderile-mama; comunicarea drepturilor de proprietate intelectuala relevante si reajustarea restrictiilor; introducerea unor clarificari in ceea ce priveste notiunea de "concurent potential".


Departamentul pentru Afaceri Europene a informat institutiile participante cu privire la comunicarea privind "Analiza optiunilor pentru trecerea la o tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera peste 20%", pe care Comisia Europeana urmeaza sa o publice in perioada imediat urmatoare. Documentul prezinta argumentele invocate de executivul comunitar pentru a justifica trecerea la un obiectiv de 30%.
Comunicarea va avea forma unui document analitic si nu va contine in mod obligatoriu concluzii. Textul urmeaza abordarea traditionala a Comisiei, care nu doreste sa ia in calcul un procent intermediar intre 20% si 30%, si analizeaza optiunile existente pentru stabilirea unei tinte de reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera.


Un alt subiect aflat pe agenda discutiilor a vizat comunicarea privind "intarirea coordonarii politicilor economice" ale statelor membre ale Uniunii, pe care Comisia Europeana o va adopta in data de 12 mai. Documentul propune introducerea unor instrumente de supraveghere eficiente, care sa asigure prevenirea aparitiei unor situatii de criza, prin supravegherea permanenta a masurilor de politica economica implementate de statele membre.


In document, executivul comunitar propune modalitati de identificare a unor solutii la probleme precum cresterea excesiva a gradului de indatorare publica, aparitia dezechilibrelor economice si financiare sau a unor probleme de natura structurala.
DAE a subliniat ca toate autoritatile nationale cu competente in domeniul politicilor economice trebuie sa participe la elaborarea unei analize detaliate a continutului comunicarii. In acest fel, pozitia nationala pe care Romania o va sustine cu privire la documentul respectiv va avea la baza impactul real al acestor masuri asupra tarii noastre, in calitate de stat membru al Uniunii Europene.


Reuniunea de coordonare in domeniul afacerilor europene a abordat totodata masurile destinate sa ii ajute pe cetatenii europeni, victime ale recentelor perturbari ale traficului aerian, sa isi exercite drepturile conferite de legislatia europeana. Aceste masuri au fost prezentate recent de reteaua centrelor europene pentru consumatori (ECC-Net), sustinuta de Comisia Europeana si care functioneaza in toate statele membre (plus Islanda si Norvegia).


Pachetul de masuri practice include: un formular de scrisoare de reclamatie disponibil in limbile nationale; o lista de adrese la care pot fi expediate scrisorile de reclamatie; informatii cu privire la modalitatile extrajudiciare de solutionare a litigiilor cu companiile aeriene si la procedura europeana de solutionare a litigiilor de o importanta mai redusa, cum ar fi solicitarea de rambursare a costurilor calatoriei; raspunsuri la intrebari frecvente.

Sursa: Euractiv - DAE