InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Recunoasterea documentelor publice pentru simplificarea mobilitatii cetatenilor si companiilor

03.02.2014
 

Libera circulatie a persoanelor si companiilor este unul din drepturile de baza in UE. Uneori, insa, aceasta nu este usor de obtinut. Desi nu mai exista cerinte pentru stabilirea autenticitatii pasapoartelor, nu acelasi este cazul altor documente publice, precum certificatele de nastere si de casatorie. Pentru facilitarea liberei circulatii si reducerea birocratiei, marti, 4 februarie 2014 , eurodeputatii vor vota un nou regulament pentru simplificarea recunoasterii anumitor documente publice in UE.
Pentru simplificarea mobilitatii muncitorilor si studentilor, noile reguli vor elimina o parte din formalitatile existente, care inseamna de multe ori bani si timp. Vor fi mai usoare, de exemplu, recunoasterea unui certificat de nastere, casatoriile, inregistrarea unei case sau a unei companii.

Noile reguli includ:

-scutirea documentelor publice de legalizare sau apostilare
-acceptarea copiilor si traducerilor necertificate
-stabilirea unor norme europene pentru documente, ce vor elimina necesitatea traducerii
-ameliorarea cooperarii administrative intre state pentru verificarea autenticitatii documentelor.

Simplificarea se refera la documentele oficiale eliberate de autoritatile din statele membre si avand valoare probanta formala in ceea ce priveste, printre altele, nasterea, decesul, numele, casatoria, parteneriatul inregistrat, filiatia, adoptia, resedinta, cetatenia, nationalitatea, bunurile imobile, statutul juridic si reprezentarea unei societati sau a unei alte intreprinderi, drepturile de proprietate intelectuala si absenta cazierului judiciar. Documentele intocmite de persoane private si documentele eliberate de autoritatile statelor terte sunt excluse din domeniul de aplicare al propunerii.

Regulile aduc o schimbare importanta fata de situatia actuala, in care cetatenii si companiile trebuie sa dovedeasca autenticitatea documentelor prin certificarea copiilor si a traducerilor, care de multe ori nu sunt valabile decat daca traducatorul autorizat este rezident al tarii care cere documentul.

Raportul parlamentar este intocmit de Bernhard Rapkay (S&D, Germania) si a fost votat in comisia pentru afaceri juridice pe 17 decembrie 2013.

Sursa:Parlamentul European