InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Recomandarile CE specifice fiecarei tari pentru 2015

20.05.2015
 

Comisia Europeana a adoptat recomandarile de politica economica specifice fiecarei tari pentru 2015 si 2016, prin care a lansat un apel in vederea luarii de masuri la nivel national pentru crearea de locuri de munca si stimularea cresterii.

 

Consolidarea si rationalizarea semestrului european

 

Comisia Europeana a introdus o serie de modificari in procesul semestrului european, care reprezinta calendarul UE pentru coordonarea politicii economice, in vederea sporirii gradului de asumare politica si de raspundere pentru elaborarea deciziilor la nivel european si national.

 

Printre aceste modificari se numara:

 

-   concentrarea in mai mare masura pe prioritatile identificate in Analiza anuala a cresterii, cu mai putine recomandari care vizeaza numai un numar redus de domenii de actiune prioritare esentiale;

 

-   publicarea mai devreme a analizelor pentru fiecare tara si pentru zona euro, astfel incat sa poata fi purtate discutii aprofundate cu statele membre si cu partenerii sociali in ceea ce priveste aspectele-cheie;

 

-   contacte politice mai intense la nivel politic si tehnic pentru a se discuta pe marginea recomandarilor trecute si viitoare;

 

-   un calendar adaptat care sa acorde tuturor actorilor mai mult timp pentru a discuta si a conveni asupra prioritatilor dintr-o perspectiva europeana, precum si pentru a compara performanta si prioritatile nationale din aceasta perspectiva.

 

Recomandarile specifice fiecarei tari pentru 2015

 

Comisia  a formulat recomandari pentru 26 de tari si pentru zona euro in ansamblul sau (Grecia si Cipru pun in aplicare programe de ajustare macroeconomica si, prin urmare, nu primesc recomandari).

 Aceste recomandari reflecta urmatoarele prioritati:

 

  • stimularea investitiilor pentru a sprijini cresterea viitoare. In acest scop este necesar sa se elimine barierele din calea finantarii si a lansarii de proiecte de investitii si sa se puna rapid in aplicare Planul de investitii pentru Europa realizat de Comisie, in valoare de 315 miliarde EUR;

 

  • realizarea unor reforme structurale ambitioase pe pietele produselor, serviciilor si fortei de munca menite sa duca la cresterea productivitatii, a competitivitatii si a investitiilor. Prin stimularea crearii de locuri de munca si a cresterii economice, aceste reforme vor contribui la asigurarea prosperitatii si la imbunatatirea echitatii sociale. Reformele din sectorul financiar vor facilita accesul la finantare pentru investitii si vor atenua impactul negativ de reducere a efectului de levier in sectorul bancar, precum si in sectorul privat si public;

 

  • continuarea politicilor bugetare responsabile care asigura echilibrul intre stabilizarea pe termen scurt si sustenabilitatea pe termen lung. Statele membre cu deficite mari sau cu niveluri ridicate ale datoriei trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a-si corecta bilanturile, in timp ce statele membre care dispun de o marja de manevra bugetara ar trebui sa ia masuri pentru a sprijini investitiile productive. Modificarile aduse in ceea ce priveste elementele componente ale finantelor publice ar trebui sa le permita acestora sa sustina intr-o mai mare masura cresterea;

 

  • imbunatatirea politicii de ocupare a fortei de munca si a protectiei sociale pentru a le oferi cetatenilor mai multe mijloace, sprijin si protectie pe tot parcursul vietii si pentru a asigura o mai mare coeziune sociala, care reprezinta o componenta esentiala a cresterii economice durabile.

Recomandarile se bazeaza pe analize detaliate ale situatiei cu care se confrunta fiecare tara. Orientarile adaptate sunt rezultatul unui dialog deschis care a fost purtat cu statele membre de-a lungul anului. Acestea se bazeaza mai ales pe analiza efectuata de Comisie in rapoartele de tara, precum si pe programele nationale de reforma si pe programele de convergenta si de stabilitate prezentate de statele membre in luna aprilie. Acestea tin seama, de asemenea, de cele mai recente date prezentate in cadrul previziunilor de primavara ale Comisiei.

 

Patru recomandari specifice pentru Romania:

Recomandarile specifice, adresate Romaniei de Comisia Europeana, se refera la patru sectoare mari, si anume: stabilitate macroeconomica, bugetar (inclusiv impozitare), social (respectiv, piata muncii, educatie si sanatate) si de guvernanta corporativa.

In termeni practici, ele au in vedere:

§  pentru sectorul stabilitatii macroeconomice - finalizarea programului de asistenta financiara UE/FMI.

§  in ce priveste politica bugetara si impozitarea - (I) limitarea abaterii de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), in 2015, la maximum 0,25% din PIB si revenirea, in 2016, la obiectivul pe termen mediu; (II) implementarea strategiei de respectare a obligatiilor fiscale si consolidarea sistemelor de control pentru a combate munca nedeclarata;(III) continuarea procesului de egalizare a varstei de pensionare pentru barbati si femei.

§  in sectorul social:

-       Piata muncii - (I) intarirea masurilor privind piata fortei de munca, in special in cazul tinerilor neinregistrati, precum si al somajului pe termen lung; (II) asigurarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu personal adecvat; (III) determinarea, in consultare cu partenerii sociali si in conformitate cu practicile nationale, de orientari clare privind stabilirea transparenta a salariului minim; (IV) introducerea venitului minim de insertie pe piata muncii.

-       Educatie - (I) cresterea ofertei si calitatii serviciilor de educatie si ingrijire a copiilor prescolari, in special in cazul romilor; (II) adoptarea strategiei nationale pentru reducerea parasirii timpurii a scolii.

-       Sanatate - implementarea in continuare a Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, pentru a remedia aspecte precum gradul redus de accesibilitate, nivelul scazut de finantare si ineficienta resurselor.

§  in domeniul companiilor de stat - adoptarea legii privind reformarea guvernantei corporative a acestora.

Sursa:CE

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
IP-15-4975_RO.pdf
IP-15-4975_RO.pdf
140,49 KBytes
20.05.2015 09:33