InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Raportul din 2015 privind evolutia ocuparii fortei de munca si a situatiei sociale: Investitia in oameni este vitala pentru cresterea economica

21.01.2016
 

Raportul privind evolutia ocuparii fortei de munca si a situatiei sociale in Europa (ESDE) este un raport anual ce contine cele mai recente tendinte sociale si privind ocuparea fortei de munca, analizand dificultatile care vor aparea, precum si posibilele raspunsuri in materie de politici.

Raportul de anul acesta evidentiaza evolutii pozitive suplimentare in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si situatia sociala in UE. Cu toate acestea, in ciuda imbunatatirilor din ultima vreme, exista inca diferente uriase intre statele membre cu privire la cresterea economica, la ocuparea fortei de munca si la alti indicatori-cheie sociali si referitori la piata muncii. Multe dintre aceste diferente sunt legate de o subutilizare a capitalului uman pe mai multe planuri. 

 

Raportul ESDE din 2015 analizeaza modalitati de abordare a acestor diferente, punand accentul cu precadere asupra crearii de locuri de munca, a eficientei pe piata muncii, a modernizarii protectiei sociale si a investitiei in oameni.  

 

Incurajarea crearii de locuri de munca 

 

Raportul ESDE din 2015 subliniaza potentialul pe care il au activitatile independente si antreprenoriatul pentru crearea de locuri de munca. Datele sugereaza insa ca unele categorii, inclusiv tinerii, persoanele in varsta, femeile si minoritatile etnice, ar putea intampina obstacole mai mari in procesul de demarare a propriilor afaceri. In plus, raportul de anul acesta arata ca majoritatea oamenilor nu cred ca au competentele sau cunostintele necesare pentru a incepe o afacere. Potrivit raportului ESDE, politicile tintite pot reprezenta un sprijin in acest sens. Acestea pot include accesul mai usor la finantare sau la stimulente fiscale, educatia antreprenoriala sau accesul la servicii de ingrijire pentru copii si persoane varstnice. 

 

O alta concluzie a raportului ESDE este si diversificarea contractelor de munca, care, pe de o parte, permit programe de lucru mai flexibile si, prin urmare, o participare sporita pe piata muncii, dar, pe de alta parte, pot cauza si o segmentare a pietei muncii. In vreme ce unele contracte noi creeaza o situatie care poate fi favorabila tuturor partilor, altele cauzeaza nesiguranta privind locul de munca. Flexibilitatea este importanta, insa este nevoie si de siguranta, iar acest subiect va fi dezbatut in contextul dezvoltarii pilonului european al drepturilor sociale. 

 

Imbunatatirea eficientei pe piata muncii 

 

Raportul ESDE din 2015 releva faptul ca UE isi poate valorifica mai bine resursele umane prin intermediul mobilitatii. Desi, in ultimii douazeci de ani, numarul lucratorilor mobili a crescut, procentul acestora din cadrul fortei de munca totale ramane redus.

Doar 4 % din populatia UE cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani locuieste intr-un alt stat membru decat cel in care s-a nascut. Totusi, in general, lucratorii mobili din UE tind sa aiba perspective mai bune de angajare decat populatia locala. De asemenea, fluxurile acestora au contribuit la reducerea somajului in unele dintre statele membre care au fost cele mai greu afectate de criza si a deficitului de personal in statele-gazda.

Asadar, raportul ESDE evidentiaza clar potentialul economic al mobilitatii. 

Raportul analizeaza si somajul de lunga durata, care afecteaza aproximativ 11,4 milioane de cetateni ai UE. Lupta impotriva somajului de lunga durata este cruciala in incercarea de a imbunatati eficienta pe piata muncii, dat fiind ca somerii de lunga durata au in jur de 50% sanse de a-si gasi un loc de munca, in comparatie cu somerii de scurta durata. Potrivit analizei incluse in raportul ESDE, sansele de a gasi un loc de munca stabil cresc semnificativ pentru persoanele care sunt inregistrate la serviciile publice nationale de ocupare a fortei de munca si participa la cursuri de formare.Recomandarea privind somajul de lunga durata, adoptata de Consiliu la 7 decembrie 2015, este in concordanta cu aceste constatari. 

 

In fine, dialogul social va fi vital in promovarea unei redresari economice durabile, favorabile incluziunii. Partenerii sociali s-au implicat in elaborarea si punerea in aplicare a mai multor reforme si politici majore. Pentru ca dialogul social sa joace acest rol in mod eficient, trebuie consolidata capacitatea partenerilor sociali, mai ales in statele membre in care dialogul social este fragil sau a fost afectat de criza economica.  

 

Investitii in oameni 

 

Desi nivelul somajului din UE se mentine ridicat, angajatorii au in continuare dificultati in a-si ocupa anumite posturi libere. Pe langa reale neconcordante intre competente, capacitatea de a gasi angajati pentru posturile libere este limitata si de o incapacitate de a oferi salarii sau conditii de lucru atractive, o formare sau perspective profesionale bune. Raportul ESDE din 2015 releva un numar mare de lucratori din tari terte care desfasoara activitati profesionale sub nivelul lor de calificare. Initiativa "Agenda pentru noi competente", pe care Comisia o pregateste pentru anul in curs, va incerca sa abordeze aceste probleme. Totodata, nivelurile de ocupare a fortei de munca in randul femeilor cu copii si a lucratorilor in varsta sunt inca foarte reduse. In contextul unei populatii in curs de imbatranire, este esential sa se promoveze o participare mai intensa pe piata muncii a acestor categorii.  

 

 

Sursa:CE