InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Raportul UE privind tineretul lanseaza un apel de a face din ocuparea fortei de munca si incluziunea sociala prioritati de varf

11.09.2012
 

Raportul UE privind tineretul publicat pe 10 septembrie solicită ca ocuparea tinerilor, incluziunea socială, sănătatea și bunăstarea tinerilor să fie priorități de varf ale politicii europene in domeniul tineretului. Raportul, produs o dată la trei ani de către Comisie, subliniază faptul că UE și statele membre trebuie să depună mai multe eforturi pentru a sprijini tinerii, care au fost afectați de criza economică.
Șomajul in randul tinerilor in varstă de 15-24 de ani din UE a crescut cu 50% de la inceputul crizei, de la o medie de 15% in februarie 2008 la 22,5% in luna iulie a acestui an. Noile cifre publicate de Eurostat arată că ratele cele mai ridicate sunt in Grecia (53,8%) și in Spania (52,9%). In UE, peste 30% dintre tinerii șomeri nu au avut un loc de muncă timp de peste un an.
Cu toate acestea, există semne de speranță la orizont: raportul constată că aproape toate statele membre pun in aplicare strategia UE pentru tineret care iși propune să creeze oportunități mai multe și mai bune pentru tineri și să promoveze cetățenia activă, incluziunea socială și solidaritatea. De la raportul precedent din 2009, statele membre au consolidat inițiativele destinate tinerilor in domeniul educației, al ocupării forței de muncă și al spiritului antreprenorial. Participarea tinerilor in asociații și in mișcările sociale este in continuare la un nivel ridicat.
Erasmus pentru toți, noul program pentru educație, formare profesională și tineret propus pentru perioada 2014-2020, va fi in centrul noii strategii a UE pentru tineret. Noul program preconizează o creștere semnificativă a finanțării, ceea ce ar permite unui număr de aproximativ 5 milioane de persoane să primească burse UE de studii, formare sau voluntariat in străinătate - aproape de două ori mai multe in comparație cu numărul actual, in cadrul programelor din perioada 2007-2013.
Strategia UE pentru tineret este complementară cu inițiativa emblematică Tineretul in mișcare a Strategiei Europa 2020 pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă. Strategia UE pentru tineret abordează nevoile tinerilor și oportunitățile pentru tineri in opt domenii de acțiune:
 Educație și formare
 Ocuparea forței de muncă și spiritul antreprenorial
 Incluziunea socială
 Sănătatea și bunăstarea
 Voluntariatul
 Participarea
 Cultura și creativitatea
 Tineretul și lumea

Ce face UE pentru a combate șomajul in randul tinerilor

 Măsurile de combatere a șomajului in randul tinerilor și aspectele conexe se află in centrul atenției recomandărilor specifice fiecărei țări adoptate de Consiliu in luna iunie.
 Pachetul privind ocuparea forței de muncă (adoptat in aprilie 2012) subliniază necesitatea ca statele membre să se concentreze asupra creării de locuri de muncă și a creșterii economice, nu doar asupra măsurilor de austeritate. Pentru a facilita creșterea mobilității forței de muncă, Comisia intenționează să dezvolte portalul EURES care propune persoanelor doritoare să se angajeze oferte de locuri de muncă transfrontaliere.
Eforturile de stimulare a capacității de inserție profesională, a mobilității in scop educațional și a participării tinerilor sunt susținute prin programul actual de invățare pe tot parcursul vieții, inclusiv Erasmus și Leonardo da Vinci. In 2012-2013, Comisia va furniza, de asemenea, in cadrul campaniei sale "We mean Business", sprijin financiar pentru 280 000 de plasamente profesionale, prin intermediul acestor programe destinate studenților din invățămantul profesional și superior.

Informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/youth/index_en.htm
Sursa:CE