InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Raportul Retelei europene in domeniul concurentei

25.05.2012
 

Rețeaua europeană in domeniul concurenței (REC) a publicat un raport care arată că aplicarea activă a legislației in materie de concurență in sectorul alimentar din intreaga Europă, in special la nivelul prelucrării și fabricației, a adus beneficii agricultorilor, furnizorilor și consumatorilor. Raportul precizează că, in ultimii cațiva ani, sectorul alimentar a reprezentat o prioritate pentru autoritățile de concurență din Europa și că acțiunile acestora s-au intensificat după izbucnirea crizei prețurilor la alimente in 2007. REC este formată din Comisia Europeană și autoritățile naționale de concurență din cele 27 de state membre.
Intre 2004 și 2011, autoritățile europene de concurență au anchetat peste 180 de cazuri de incălcare a normelor antitrust, au luat aproape 1300 de decizii privind fuziunile și au intreprins mai mult de 100 de acțiuni de monitorizare. Cele mai multe cazuri au fost legate de prelucrare și fabricație și, intr-o mai mică măsură, de nivelul vanzărilor cu amănuntul. Mai mult de 50 de carteluri care vizau fixarea prețurilor, alocarea piețelor și a clienților, precum și schimbul de informații comerciale sensibile au fost interzise; același lucru s-a intamplat cu practicile de excludere indreptate impotriva agricultorilor sau a furnizorilor.
In cadrul activităților de monitorizare a pieței, autoritățile de concurență au analizat modul de funcționare a piețelor produselor alimentare. Multe dintre aceste activități au arătat că există numeroase explicații pentru evoluțiile nefavorabile ale pieței, altele decat lipsa de concurență dintre operatorii de pe piață.
Autoritățile de concurență au solicitat, de asemenea, o serie de reforme legislative, cum ar fi modificarea sau abrogarea unor legi care impiedică crearea de magazine de desfacere cu amănuntul, precum și adoptarea unor coduri sau legi de combatere a practicilor comerciale neloiale.
In cele din urmă, autoritățile de concurență au invitat producătorii să iși sporească eficiența și să iși consolideze poziția in lanțul valoric de exemplu, prin inființarea de cooperative.
Sectorul alimentar va constitui in continuare o prioritate pentru autoritățile europene de concurență. Acestea studiază in prezent aproximativ 60 de cazuri suplimentare de incălcare a normelor antitrust și efectuează noi acțiuni de monitorizare. La fel ca și in trecut, acestea vor continua să iși coordoneze acțiunile prin intermediul Rețelei europene in domeniul concurenței și vor spori această cooperare pe viitor.
Context
Raportul răspunde unor solicitări exprimate de o serie de membri ai Parlamentului European care doresc să primească explicații cu privire la măsurile adoptate in sectorul alimentar de către autoritățile de concurență. De asemenea, acesta vine in continuarea comunicării Comisiei privind imbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente din 28 octombrie 2009.
Comunicarea invita la o abordare comună din partea autorităților de concurență din cadrul Rețelei europene in domeniul concurenței, in scopul unei identificări mai eficiente a problemelor specifice piețelor produselor alimentare și al unei mai bune coordonări a acțiunilor viitoare.
Sursa:CE