InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Raportul Comisiei Europene privind initiativele cetatenesti europene

01.04.2015
 

In ultimii trei ani, aproximativ sase milioane de europeni au sprijinit initiative cetatenesti europene (ICE), facandu-si auzit glasul pentru a aduce cauze importante direct in atentia factorilor de decizie europeni. Astazi, Comisia Europeana publica un raport care analizeaza aplicarea acestui nou instrument de la intrarea sa in vigoare, la 1 aprilie 2012.

Faptul ca doua initiative cetatenesti au parcurs intregul proces arata ca Regulamentul de instituire a initiativei cetatenesti europene a fost pus in aplicare pe deplin. Cu toate acestea, raportul confirma faptul ca procesul poate fi imbunatatit in continuare si identifica o serie de subiecte care ar putea fi abordate in discutii ulterioare cu partile interesate si cu institutiile.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: "Initiativa cetateneasca europeana reprezinta unul dintre elementele de baza ce vizeaza consolidarea increderii in institutiile europene si promovarea unei participari active a cetatenilor la procesul de elaborare a politicilor UE. Trebuie sa cautam modalitati inovatoare pentru a incuraja cetatenii sa recurga mai frecvent si mai eficace la acest instrument. Si trebuie sa ne asiguram ca acest instrument important isi fructifica pe deplin potentialul."

In temeiul normelor prevazute in Tratatul de la Lisabona, in cazul in care o initiativa cetateneasca strange peste un milion de declaratii de sustinere (semnaturi), intr-un domeniu in care Comisia Europeana are competenta de a propune legislatie, Comisia trebuie sa examineze chestiunea respectiva in mod oficial si sa publice un raspuns sub forma unei comunicari a Comisiei.

Raportul arata ca, in ultimii trei ani, au fost primite 51 de cereri de a lansa o initiativa. Din aceste 51 de cereri, 31 au vizat domenii care tin de competenta Comisiei si au fost inregistrate; 3 au atins, pana in prezent, pragul de un milion de semnaturi; 12 au ajuns la sfarsitul perioadei de colectare a declaratiilor de sustinere, fara a atinge pragul corespunzator; 3 sunt inca in faza de colectare a declaratiilor de sustinere, iar 10 au fost retrase de catre organizatori.

Declaratiile de sustinere primite au provenit de la cetateni din toate cele 28 de state membre ale UE. Exista totusi situatii in care unii cetateni nu au putut sa sprijine initiativele din cauza unor cerinte divergente impuse de statele membre. Comisia participa la discutii constructive cu statele membre in cauza pentru a solutiona aceste probleme si a adoptat, astazi, masuri menite sa faciliteze o rezolutie in acest sens.

Crearea unor sisteme de colectare online a semnaturilor s-a dovedit, de asemenea, a fi un demers dificil pentru organizatori si, in unele cazuri, acest lucru s-a reflectat asupra timpului disponibil pentru colectarea declaratiilor de sustinere. Comisia a oferit organizatorilor solutii de gazduire temporara si a comandat recent un studiu privind impactul tehnologiei informatiei si a comunicatiilor in contextul initiativei cetatenesti europene pentru a gasi o solutie durabila.

 

Context

Initiativa cetateneasca europeana a fost introdusa de Tratatul de la Lisabona. Normele si procedurile aferente sunt prevazute intr-un regulament adoptat de Parlamentul European si de Consiliu la 16 februarie 2011, care a inceput sa se aplice de la 1 aprilie 2012. Regulamentul prevede ca, pana la 1 aprilie 2015 si, ulterior, la fiecare trei ani, Comisia trebuie sa prezinte un raport privind aplicarea acestuia.

 

Sursa:CE