InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Raportul Comisiei Europene concluzioneaza ca programul de asistenta financiara preventiva a Romaniei este pe drumul cel bun

28.12.2011
 


Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare in urma revizuirii periodice a programului comun de asistență financiară UE/FMI pentru Romania , care a avut loc la București in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011. Concluzia misiunii a fost că programul iși menține traiectoria stabilită. Autoritățile au inregistrat progrese reale in ceea ce privește punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda condițiilor externe dificile. Pe viitor, politicile macroeconomice prudente și reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performanțe economice remarcabile și intărirea increderii pieţelor.
După doi ani de creștere negativă, in 2011 se preconizează o creștere a PIB-ului real de aproximativ 1½-2%, depășind previziunile anterioare. Pentru 2012 se prevede o creștere lentă de 1¾-2¼%. Inflația a scăzut brusc in această vară - datorită reducerii prețurilor la alimente și creșterii TVA-ului de anul trecut - atingand ținta de inflație a BNR de 3.0% ±1 punct procentual. Se estimează că deficitul de cont curent va rămane sub 5% din PIB atat in 2011, cat și in 2012.
Deteriorarea continuă a calității activelor și creșterea provizioanelor pentru pierderi din imprumuturi afectează in continuare profitabilitatea sectorului bancar. In ciuda tensiunilor existente pe piața financiară mondială și degradării calității activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizării acestuia, care a rămas la un nivel corespunzător (13,4%).
Evoluția finanțelor publice pană la sfarșitul lunii septembrie reflectă atingerea țintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB in 2011. Pentru 2012, in baza creșterii de 2,1%, autoritățile romane au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibilă respectarea unei ținte de deficit ESA sub 3% in 2012, cu o marjă confortabilă.
Autoritățile romane pun in aplicare reformele structurale in special in sectorul energetic și in cel al transporturilor, precum și pentru restructurarea companiilor deținute de stat. In această toamnă, pentru a imbunătăți absorbția fondurilor, Romania a desemnat special un ministru pentru coordonarea fondurilor europene.
Următoarea misiune de revizuire a programului este planificată pentru sfarșitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie 2012.
Raportul Comisiei Europene :
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2011/pdf/ocp90_en.pdf