InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Raport de mediu: aciunea la nivelul UE produce rezultate pozitive

04.03.2015
 

Potrivit unui nou raport publicat, aplicarea coordonata a politicii UE in domeniul mediului a adus beneficii substantiale cetatenilor in ultimii 5 ani. Cetatenii europeni se bucura de aer si apa mai curate, trimit mai putine deseuri la gropile de gunoi si recicleaza mai mult, iar politicile de mediu genereaza locuri de munca si crestere economica. Raportul avertizeaza insa cu privire la faptul ca obiectivul pe termen lung al Europei, respectiv "O viata buna, in limitele planetei noastre" - scopulProgramului general de actiune pentru mediu al UE (PAM 7) - nu poate fi indeplinit in conditiile nivelului actual de ambitie al politicilor de mediu si conexe.

Raportul din 2015 intitulat "Mediul european - stare si perspective"(SOER 2015), elaborat de Agentia Europeana de Mediu, este o evaluare integrata privind mediul din Europa, care include date de la nivel global, regional si national, precum si comparatii intre diverse tari. Acesta analizeaza, de asemenea, urmatorii 5 ani si perioada ulterioara si transmite o avertizare clara cu privire la riscurile de deteriorare a mediului, care afecteaza, la randul lor, bunastarea si prosperitatea umanitatii. Analiza solicita elaborarea unor politici mai integrate - apel la care Comisia raspunde printr-o serie de initiative de mediu pentru 2015, printre care se numara un nou pachet mai amplu privind economia circulara, o revizuire a Strategiei UE privind biodiversitatea, un plan de actiune referitor la guvernanta oceanelor si un pachet modificat in materie de calitate a aerului.

Utilizarea eficienta a resurselor/economia circulara

Raportul precizeaza ca protectia mediului reprezinta o investitie economica solida. Intre 2000 si 2011, industriile ecologice au crescut cu peste 50 % in Uniunea Europeana, acestea reprezentand unul dintre putinele sectoare care au prosperat in mod constant, in ciuda crizei.Raportul arata, de asemenea, ca gestionarea deseurilor este in curs de imbunatatire, desi economia europeana nu este nici pe departe circulara, avand prea multe deseuri ingropate in pamant si un potential neexploatat in materie de reciclare si valorificare energetica.

Comisia intentioneaza sa restabileasca echilibrul in 2015 cu ajutorul unui pachet ambitios privind economia circulara. Acesta vizeaza transformarea Europei intr-o economie mai competitiva si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor si abordeaza, pe langa deseuri, o varietate de sectoare economice. Valorificarea la maximum a resurselor necesita examinarea tuturor fazelor ciclului de viata al produselor, de la extractia materiilor prime pana la proiectarea produselor, productie, distributie si consum, sistemele de reparare si reutilizare, precum si gestionarea deseurilor si cresterea gradului de utilizare a materiilor prime secundare.

Natura si biodiversitate

Raportul subliniaza faptul ca Europa nu este in grafic in ceea ce priveste stoparea pierderii biodiversitatii, intrucat dispar in continuare o serie de habitate pentru animale si plante. Biodiversitatea marina, in special, ramane amenintata. In cursul anului 2015 (an dedicat capitalului natural), Comisia va completa constatarile raportului cu un raport amanuntit privind "Starea naturii". La randul sau, acest raport va contribui la o evaluare la jumatatea perioadei a Strategiei UE in domeniul biodiversitatii si la evaluarea continua a legislatiei UE privind protectia naturii, in scopul de a imbunatati eficacitatea si de a reduce sarcina administrativa.

Saptamana verde, cel mai mare eveniment anual al UE privind politica de mediu, va fi organizata la Bruxelles in perioada 3-5 iunie a acestui an si va avea ca titlu "Natura - sanatatea noastra, bogatia noastra". De asemenea, va fi o ocazie de a reflecta asupra modului in care UE poate continua sa raspunda provocarilor viitoare privind natura si biodiversitatea, pentru a asigura o crestere si o prosperitate sustenabile, pe termen lung.

Guvernanta oceanelor

Dupa cum se mentioneaza in raport, Europa se confrunta cu o dubla provocare: refacerea si protejarea ecosistemelor marilor noastre, pe de o parte, si mentinerea activitatilor maritime si de coasta in centrul economiei si societatii UE, pe de alta parte. UE se angajeaza sa asigure o gestionare responsabila a marilor si sa isi asume un rol central in discutiile internationale privind guvernanta oceanelor. Anul acesta, Comisia Europeana va lansa un amplu exercitiu de consultare, pentru a contribui la conturarea masurilor urmatoare pe care le va intreprinde in materie de guvernanta a oceanelor. In paralel, UE va continua colaborarea cu partenerii sai internationali si cu institutiile mondiale, precum ONU, in scopul de a asigura un angajament politic amplu fata de aceste obiective.

Politici climatice

Politicile climatice produc rezultate, emisiile de gaze cu efect de sera inregistrand o scadere cu 19 % fata de nivelul din 1990, in timp ce economia UE a crescut cu 45 %. Obiectivele pentru 2020 in materie de energie din surse regenerabile si de eficienta energetica sunt, de asemenea, in curs de realizare. Prin urmare, UE este pe drumul cel bun in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor privind clima si energia prevazute de Strategia UE 2020. Cu toate acestea, conform SOER 2015, politicile si masurile existente nu vor fi suficiente pentru atingerea obiectivului pe termen mai lung de reducere a emisiilor cu 80-95 % pana in 2050, in vederea transformarii Europei intr-o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon. Comisia raspunde deja acestei solicitari, elaborand noi propuneri de politici pentru a ajunge la reducerea emisiilor cu 40 % pana in 2030, obiectiv stabilit anul trecut de catre Consiliul European.

Calitatea aerului

Raportul arata ca aerul pe care il respiram astazi este mult mai curat decat in deceniile precedente. Emisiile produse de o serie de poluanti atmosferici precum dioxidul de sulf (SO2) si oxizii de azot (NOx) au scazut considerabil in ultimele decenii, in principal ca urmare a legislatiei UE in domeniul calitatii aerului. In pofida acestor realizari, calitatea inferioara a aerului ramane totusi principala cauza de mediu a deceselor premature in Uniunea Europeana. UE va propune un pachet modificat privind calitatea aerului pentru a garanta cea mai buna abordare care sa duca la obtinerea de rezultate in acest domeniu.

 Context

Raportul din 2015 intitulat "Mediul european - stare si perspective"ofera o evaluare completa a starii, a tendintelor si a perspectivelor mediului in Europa, prin plasarea acestuia in contextul mondial. Acest raport prezinta informatii cu privire la implementarea politicii europene de mediu si analizeaza posibilitatile de modificare a politicilor existente in vederea realizarii viziunii UE pentru 2050 referitoare la o viata buna, in limitele resurselor de care dispune planeta. Raportul a fost elaborat de Agentia Europeana de Mediu (AEM), in cadrul unei initiative comune in care a colaborat strans cu Reteaua europeana de informare si observare a mediului (Eionet), precum si cu serviciile Comisiei Europene.

 

Materiale suplimentare pentru presa

http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/future-prosperity-depends-on-bolder